Pengikut

Jumaat, 30 Mac 2012

IBU MUDA NAK BAGI SUSU...

Seorang Ibu muda yang bermurah hati nak bagi susunya kepada sesiapa yang berminat (maksud di sini hanya khas bagi bayi sahaja ). Tidak pula diketahui siapa yang minum susunya.
Apakah hukumnya dan apakah harus menubuhkan bank susu untuk kegunaan ramai (bayi-bayi sahaja)?

Jawapan :
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-97 yang bersidang pada 15-17 Disember 2011 telah membincangkan mengenai Hukum Penubuhan Bank Susu. Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:
Setelah mendengar taklimat dan penjelasan pakar serta meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah berpandangan bahawa menjaga keturunan adalah termasuk dalam lima perkara yang wajib dipelihara dalam syariat Islam. Oleh itu, apa-apa tindakan atau perbuatan yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada nasab atau keturunan perlulah dielakkan.
Muzakarah juga berpandangan bahawa hukum penubuhan bank susu amat berkaitrapat dengan syarat-syarat pengharaman atas sebab susuan di mana bayi-bayi yang menyusu dengan seorang wanita atau lebih daripada seorang wanita akan menjadi adik beradik susuan dan perkahwinan antara mereka adalah haram apabila memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan.
Pandangan ini adalah selaras dengan pandangan Jumhur Fuqaha’ bahawa seseorang bayi itu sah sebagai anak susuan samada melalui penyusuan secara langsung dari payudara atau penyusuan secara tidak langsung. Juga berdasarkan hadith riwayat Abu Daud:

عَنْ ابْنِ مَسْعُودٍ قَالَ لا رِضَاعَ إِلا مَا شَدَّ الْعَظْمَ وَأَنْبَتَ اللَّحْم
رواه أبو داود
Maksudnya:
Daripada Ibn Mas`ud berkata, tidak berlaku hukum penyusuan melainkan dengan apa yang menguatkan tulang dan menumbuhkan daging.
Sehubungan itu, memandangkan penubuhan bank susu boleh mengakibatkan percampuran nasab dan membawa umat Islam terjebak dalam keraguan dan perkara yang haram, dan keperluan penubuhannya juga tidak berada dalam keadaan darurat sehingga mengancam maslahah awam, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa penubuhan bank susu adalah tidak diharuskan.
Muzakarah juga memutuskan bahawa bagi memenuhi keperluan bayi pra-matang yang memerlukan rawatan, juga ibu yang mempunyai kekurangan susu atau mempunyai penyakit kronik/berjangkit dan tidak dapat menyusukan bayi, adalah harus bagi ibu-ibu menderma susu ibu secara sukarela kepada bayi-bayi yang memerlukan dan keluarga bayi serta perderma perlu mengenali antara satu sama lain. SUMBER : SINI

TIDAK BOLEH BACA APA DALAM FIKIRAN PM

Dulu bekas PM pernah terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).
hampa boleh baca sebagai ingatan bagi yang mudah lupa kat SINI

Setelah itu akan timbul persoalan, Adakah "
UMNO busuk hingga ke ususnya" telah sembuh atau makin parah?
Jawapannya telah ada dalam benak fikiran masing-masing. Kalau nak lebih sohehkannya kenalah tanya pada bekas PM Tun Mahathir.

Apapun mai la kita baca apa ramalan terbaru mantan PM tentang harapan BN pada pilihanraya yg bakal tiba :

PUTRAJAYA, 29 Mac (Bernama) -- Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata agar sukar untuk meramal keputusan pilihan raya umum akan datang kerana keadaan "agak mengelirukan".

Beliau berkata pelbagai andaian dibuat mengenai sokongan kepada Barisan Nasional, dengan ada yang mengatakan ia meningkat dan ada yang berpendapat sebaliknya.

"Apa yang pasti bukan mudah untuk BN mendapat dua pertiga majoriti kali ini. Pembangkang sekarang bukan seperti dulu, keadaan sekarang agak mengelirukan," katanya kepada pemberita di sini Khamis.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin bahawa BN hanya akan menang mudah di tiga negeri iaitu Johor, Melaka dan Pahang.

Mengenai kemungkinan sukar bagi BN mendapat majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat sebagai antara penyebab mengapa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak belum mahu mengadakan pilihan raya umum ke-13, Dr Mahathir berkata beliau tidak boleh hendak membaca apa yang ada dalam fikiran Najib.-- BERNAMA


*gambar hiasan


Rabu, 28 Mac 2012

KELAMBU BURUK PENUH PIJAT DAN BERLUBANG

Melihat kepada perkembangan terkini politik Malaysia yang makin panas meruap-ruap, memang dalam waktu terdekat Pilihanraya Umum yang ke-13 akan diadakan.
BN meramalkan mereka mampu mempertahankan kuasa.
PR pula menjangkakan beberapa negeri bakal dirampas dari penguasaan BN.
Bagi BN pemilihan calon semakin sukar. Orang lama bersaing dengan orang muda. Masing-masing pakat melobi agar dipilih menjadi calon. Calon yang pernah kalah makin sukar mendapat tempat. Tapi yang menang pun bukannya boleh selesa beranggapan dirinya bakal dipilih...
Bagi PKR, Anwar Ibrahim dan janji nak pilih calon yang boleh dipercayai dan diyakini tidak melompat-lompat.
PAS memilih calon berdasarkan kelulusan Majlis Syura. Sesudah itu ada baiah taat setia.
Setiap parti ada cara dan kaedah tersendiri dalam menilai dan membuat pemilihan.

Hari ini keluar berita, pandangan Rafidah Aziz tentang kemampuan BN dalam pilihanraya ke-13 ini. Agak-agak masih menjadi calon lagi ke dia ni?

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) mampu memenangi pilihan raya umum ke-13 jika semua jenteranya bersatu dan bekerja dengan lebih gigih, kata bekas Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Tan Sri Rafidah Aziz, malam tadi.

Sambil meminta rakyat supaya terus mengundi BN, beliau berharap keputusan pilihan raya umum itu mungkin lebih baik daripada 2008 sekiranya semua memberi keutamaan kepada parti dan bukannya individu.
Rafidah yang juga Ahli Parlimen Kuala Kangsar berkata, kerajaan BN sudah melaksanakan pelbagai pembangunan untuk manfaat rakyat dan ia mampu menjadi kerajaan bertanggungjawab yang boleh membawa negara terus ke hadapan.
Sambil menyifatkan BN sebagai "kelambu" yang sekian lama melindungi rakyat, beliau meminta mereka menilai pentingnya "kelambu" itu buat mereka.

"Jangan kerana ada sedikit pijat kita bertindak membakar kelambu. Kalau terdapat lubang-lubang pada kelambu, kita tolong perbaikinya. Pijat dibuang tapi kelambu jangan dibakar," katanya pada sesi santai "Teh Tarik Bersama YB" di sini.

Rafidah berkata jika tidak kerana kerajaan BN, Malaysia tidak akan melihat pencapaian seperti hari ini.

Pemimpin veteran Umno itu juga mengulangi hasratnya untuk melepaskan kerusi Parlimen Kuala Kangsar bagi memberi laluan kepada muka baru.
Diminta mengulas langkah menggabungkan Malaysia Airlines dengan AirAsia, bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata langkah itu akan memanfaatkan kedua-dua syarikat penerbangan berkenaan dari segi pengurangan kos operasi dan pengurusan jangka panjang.

Mengenai rancangan penyenaraian Felda Global Ventures Holding Berhad (FGVH) di Bursa Malaysia, beliau menyokongnya kerana ia akan membawa kebaikan buat para peneroka Felda dan generasi Felda berikutnya.

"Pengurusan MAS dan Felda perlu mengadakan sesi penerangan dengan semua pihak berkepentingan termasuk kesatuan pekerja syarikat penerbangan itu untuk memberi penjelasan sebaik mungkin mengenai keputusan yang telah diambil pihak pengurusan," katanya. - BERNAMA

Selasa, 27 Mac 2012

BUKANNYA PAYAH NAK PAHAM...

Sebenarnya bukannya payah nak paham.
Tapi bila saja buat-buat tak paham, ditambah dengan malas pi mengaji, tu yang banyak buat kecaman merapu.

Isu perniagaan dengan orang Yahudi yang diketengahkan oleh Datuk Seri Presiden PAS bukan perkara yang sukar difahami oleh umat Islam. Beliau menjelaskan fakta sejarah dari perspektif sirah Rasullullah di mana Baginda menjalankan muamalah urusniaga dengan orang Yahudi di Madinah, kerana perkara ini jelas disebut dalam banyak buku-buku sirah.

PAS dukacita dengan pelbagai kenyataan yang dikeluarkan pelbagai pihak yang menganggap kenyataan Presiden PAS bermotif politik kerana beliau menjelaskan dari sudut ilmiah perbezaan antara bangsa Yahudi dan gerakan Zionis, yang telah merampas tanah umat Islam di Palestine dan sentiasa memberi amaran kepada umat Islam.

Yahudi adalah bangsa yang disebut dalam Quran. Al Quran banyak menyatakan kecaman dan juga pujian kepada Bani Israel. Bangsa adalah ketentuan Allah. Manakala yang kita tentang ialah gerakan Zionis yang sentiasa mewujudkan tindakan huru-hara dalam dunia, khususnya tindakan ganas mereka terhadap umat Islam di Palestine.

Lantaran itu, PAS mengecam tindakan kerajaan berurus niaga dengan negara Israel kerana tindakan itu nyata bercanggah dengan dasar dan polisi negara yang tidak mengiktiraf tanah rampasan Zionis yang dijadikan negara Israel.
sumber : sini