Pengikut

Jumaat, 5 Februari 2010

REFORM, REFORM, REFORM!!!... ALAMAK!, LUPA KAT TIANG.

Assalamualaikum.

Ramai ummat Islam yg melaungkan slogan2 perubahan, pembaharuan dan ketelusan. Berani menyatakan kebenaran dan melawan segala bentuk penindasan, kezaliman dan kemaksiatan.
Sebenarnya, segala bentuk perubahan, pembaharuan dan segala istilah yg semaksud dengannya tak akan bermakna tanpa ada kekuatan dalaman dalam diri penyokong dan pembela kebenaran.
Antara perkara yg merosak dan memusnahkan segala amalan baik adalah apabila ummat Islam mengabaikan soal Solat fardu.Solat itukan tiang agama...
Sebaiknya dan sepatutnya ummat Islam memulakan perubahan dalam diri sendiri, Mengubah sikap dan perangai yg suka tinggal solat, melewatkan solat dan lalai waktu solat...

Oleh itu ketahuilah dan hayatilah antara 4 siksaan orang yang meninggalkan solat :

1-ketika hidup didunia :
-Keberkatan hidup hilang
-Seri pada wajahnya akan hilang
-Jiwa raganya tidak pernah tenang

2-ketika hendak mati :
-Mati dalam keadaan kelaparan yang amat sangat
-Mati dalam keadaan dahaga yang amat sangat, sehinggakan jika diberi minum seluruh air laut tidak akan dapat menghilangkan dahaganya
-Malaikat mencabut nyawanya dalam keadaan yang sangat dahsyat.sakit yang teramat sangat.
3-Ketika berada didalam alam kubur :
-kubur akan menjadi sempit dan tulang rusuknya berselisih dihimpit bumi yang murka
-tidak mendapat belas ihsan dari malaikat.

4-ketiga bertemu dengan Allah :
-Allah tidak akan memandang wajahnya dengan belas ihsan
-Menjanjikan azab yang amat dahsyat
-Segala amalan baiknya tidak akan diterima

Itulah antara lain peringatan dan nasihat untuk diri ini.
Mudah-mudahan aku sentiasa membuat dan menambah kebaikan demi kebaikan, hari demi hari.

Rabu, 3 Februari 2010

"CERITA BODOH MCM NI PUN PERCAYA ? MEMANG SAH!!!

Assalamualaikum.
"CERITA BODOH MCM NI PUN PERCAYA ? MEMANG SAH!!!, Ini adalah antara ayat2 yg keluar dari mulut2 sebahagian rakyat Malaysia yg sedar dan insaf bila menerima sesuatu berita dan maklumat yg diragui sumbernya. Sebenarnya ini ada hubung kait dengan tanda2 tibanya kiamat."MEMANG SAH NAK KIAMAT !!!

Secara umumnya kita tahu serba sedikit tentang tanda2 hampirnya kiamat.
Makin lama kita hidup, makin akan kita saksikan betapa tanda2 yg pernah disebut Rasulullah makin terbukti saheh dan benar belaka.
Antara tanda kecil yg kita dapat saksikan :
-Amanah dikianati dan dijadikan sumber pendapatan,menambah harta benda hingga jadi jutawan, hartawan, berpegaruh serta mudah terlepas dari dakwaan salah laku.
-Fitnah merebak dan berluasa dan penyebar fitnah makin ramai serta ramai peminat. Kalau tak akan dianggap tak bertamadun.
-Perzinaan menjadi amalan biasa dan mudah dilihat dan melakukannya.
-Kebodohan dan kejahilan makin menjadi2 dan golongan bodoh disanjung2.
-Masjid dibina kerna mempamerkan kemewahan dan kehebatan senibina. Pengunjung bukan datang solat tapi semata2 kagum dengan seni bina. Bila time solat, ada la 2 tiga kerat orang yg sama dan yg dah pencen.
-Riba jadi amalan. tak nak pada riba tak boleh bermuamalah dan akan dipaksa terima riba.tak banyak sikit. tak sikit bertingkat2 tahapnya.
-Berebut2 manusia pada harta yg haram. Pertandingan2 yg berunsur judi dan memang sah judi.Bila dipesan supaya jgn terlibat, mcm2 belitnya supaya dapat gak turut serta.
-Manusia tidak lagi kenal kebenaran dan kebatilan. Yg benar dikata sesat, yg sesat dikata benar dan nikmat.
-Lelaki taat pada isteri hingga menderhaka kepada ibunya, hingga boleh sampai lelaki didera isteri sendiri.(bukan kat mesia kot )
-Ketua atau pemimpin dipilih dari kalangan yg kuat kelentong, kaki belit, rasuah jadi amalan samada berselindung atau terang-terangan, atau bahasa ringkasnya Fasik.
Ini antara sebahagian dari tanda2 kecil kiamat. Kita perlulah sedar, bahawa semua tanda2 kiamat kecil adalah berupa peringatan agar manusia sedar dan segera bertaubat. Sedangkan bila datangnya tanda2 kiamat besar menyesal la manusia selamanya.
Soalnya bila kiamat akan berlaku?

Allah SWT. Berfirman,

“Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang Hari Kiamat.” (Luqman 34).

Allah merahasiakan terjadinya hari kiamat, dan menerangkan bahwa kiamat akan datang secara tiba-tiba.

“Mereka bertanyakan kepadamu tentang kiamat: ‘Bilakah terjadinya?’ Katakanlah: ‘Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku; tidak seorang pun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia. Kiamat itu amat berat (huru-haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba.’ Mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: ‘Sesungguhnya pengetahuan tentang hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui’.” (Al-A’raaf: 187)Sekian.

Selasa, 2 Februari 2010

TENSEN

Salamullahi alaikum...

Seorang guru akan berhadapan dengan pelbagai karenah anak2 muridnya, samada yg menghiburkan atau yg menensenkan jiwa dan raga.
Ini ada kisah dalam satu kelas kat Sekolah dipinggir bandar :

Seorang Guru melihat Ajoi sedang mengantuk dan hampir tertidur didalam kelas.. Oleh itu Guru tersebut segera memberi soalan kepada Ajoi..


Guru : Ajoi.. Siapa Sasterawan Kita?
Ajoi : eh.. tidak tau cikgu... Bukan saya cikgu..
Guru : Cepat Ajoi.. katakan siapa Sasterawan kita?
Ajoi : Sumpah cikgu.. bukan saya..!

Kerana kesal.. Guru itu mengadukan hal tersebut kepada Dato Rahman..bapa Ajoi.. yang merupakan seorang pemimpin yang paling ditakuti. Setibanya di sekolah, Dato Rahman berjumpa dengan anaknya Ajoi..

Ayah : Ajoi.. cepat katakan siapa Sasterawan kita
Ajoi : Sungguh ayah.. saya tidak tau..

Dato Rahman marah.. dan terus menampar Ajoi..

Ayah : Cepat!.. jangan malu2... katakan.. siapa Sasterawan kita
Ajoi :Betul Ayah.. Bukan saya.. saya tak tahu (sambil menahan sakit)

Dato Rahman memukul Ajoi hingga jatuh ke lantai.. Dan pukulan demi pukulan, bahkan tendangan... dan Ajoi Tetap menjawab.. Saya tidak tau.. bukan Saya.. Melihat anaknya sudah setengah mati.. akhirnya Dato Rahman kembali berjumpa Guru Ajoi..

Guru : Bagaimana Dato?...
Dato Rahman : Entahlah cikgu.. nampaknya memang bukan dia...!
Cerita ini dipetik dari blog :
http://isuhangat.blogspot.com

Ahad, 31 Januari 2010

LOMPAT PARTI : ANTARA PERUT DAN USUS, MANA YG UTAMA?

Assalamualaikum.

Jawatan adalah amanah dan tanggungjawab. Bila tiada sifat amanah dalam memegang jawatan serta tiada ikhlas dalam memikul tanggungjawab,maka akan merebaklah paham madiyyah atau mengejar kebendaan dan kecintaan pada dunia melebihi segalanya.

Manusia akan berlumba2 untuk mendapatkan jawatan demi memperolehi habuan dunia dan kemewahan hidup. Segala manis bicara bagi memikat orang ramai dengan kemunafikan sikap dan isi hati. Segala janji untuk sedia berkhidmat untuk rakyat dan bersama rakyat hanyalah cakap tak serupa bikin. Yg diutamakan setelah menang adalah perut sendiri, anak isteri dan keluarga terdekat. Tiada lagi istilah pengorbanan dan perjuangan. Yg ada hanya rakyat yg tertipu dan merana dek kerna terlalu percaya dengan kemunafikan ini.

Jelaslah pada kita, dalam dunia yg penuh pancaroba ini kita mestilah berterusan di atas prinsip perjuangan dan beramal dengan segala tuntutannya dengan tidak berpaling dan cenderung ke arah yang lain, hanyut bersama arus, jauh sekali daripada melompat dan menyeleweng daripada perjuangan.

Ketaatan lahir daripada sikap percaya-mempercayai di antara pemimpin dan pengikut, apabila pemimpin mempunyai keikhlasan dan menyatakan perngorbanan yang sebenar dan memberi perhatian kepada perjuangan dan pengilut-pengikutnya. Ketaatan itu mestilah dalam semua keadaan, di masa senang dan susah, di masa lapang dan susah, di masa lapang dan sempit, dan dalam perkara kebenaran bukan kemaksiatan.
Wallahu A'lam*-ini gambar katak kekenyangan

Berita berkaitan :
PULAU PINANG, Jan 30 — Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang Dr Mansor Othman mengakui tiga hingga empat ahli Parlimen parti itu ada membayangkan “hasrat” untuk menyertai Barisan Nasional (BN), sekali gus mengukuhkan kedudukannya di Parlimen.

Mereka termasuklah bekas ketua PKR Pulau Pinang Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim.

Kini, PKR ada empat anggota Parlimen di Pulau Pinang. Selain Zahrain tiga yang lain ialah Datuk Seri Anwar Ibrahim (Permatang Pauh), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan Mohd Yusmandi Yusoff (Balik Pulau).

“Saya pun ada dengar, tiga atau empat orang (anggota Dewan Rakyat) yang hendak keluar... BN memang hendakkan dia (Zahrain),” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider sebentar tadi.