Pengikut

Sabtu, 23 Julai 2011

"Pembelian kapal selam merupakan sesuatu yang telus..

Ambil perhatian semua:
Menteri dah bagi amaran...
Jangan mudah percaya dengan dakwaan yang cuba memburukkan negara...

"Jangan hanya menuduh sebelah pihak...Kami juga punya bukti bahawa mereka mempunyai niat jahat. Saya akan pertahankan ini. Mereka harus ingat, jangan ingat bahawa mereka sahaja yang benar,"
Bacaan lanjut : SINI


*gambar hiasan

Jumaat, 22 Julai 2011

DAH TERANG LAGI BERSULUH.. PUAK RASIS...

Rasanya semua sudah boleh tahu siapa puak tersebut.
Puak yang berkepentingan dan kurang islamik..

Cuma dia tak sebut nama je..
Dia suruh pakat kaji, fikir dan buat penilaian menurut neraca yang adil. Bukan neraca yg senget dan berkarat .

sedutannya :

“Bagi orang Melayu sikap seperti itu sama sekali bertentangan dengan ajaran Islam dan apabila orang Melayu bersifat kurang Islamik mereka cenderung ke arah perkauman atau rasis, berbalik kepada zaman jahiliah sebelum Nabi Muhammad SAW (yang) berdakwah menentang kepercayaan dan fikiran jahiliah,”
bacaan lanjut : SINI
kat SINI pun..
*gambar hiasan

Khamis, 21 Julai 2011

GHAIRAH...

Di sebuah kampung terdapat sekumpulan ayam, dimana dibela oleh pok yim.

Al-kisahnya bermulalah ceritanya.

Ada sepasang ayam betina dan ayam jantan sedang berdating, sambil berdating mereka menggunakan masa tersebut untuk mencari makan juga.
Tengah jalan-jalan berdating dan carma (cari makan ) si ayam jantan biasalah gatal terlebih,dan berlebihan gatalnya, melabuhkan sayapnya sambil berpusing-pusing di sebelah ayam bertina.
Si ayam betina bukan main suka hati lagi bila ada yang ghairah dengan penampilannya hari itu. Walaupun baju dedah yang dipakainya bukanlah jenis yang berjenama terkenal.

Sambil mematuk-matuk dan mengais-gais tanah si ayam betina meneruskan langkahnya dengan penuh aksi lenggang lenggok dan tertonggek-tonggek.
Tiba-tiba, si ayam betina melihat langkah ayam jantan terhenti. Seolah ada perkara aneh yang berlaku. Dengan pantas ayam betina pun bertanyalah.

Ayam Betina : Kenapa sayang berhenti?

Ayam Jantan : Celaka, siapa yang buang merata-rata, abang terpijak taik ayam...

*moral : Ada yang dah kena baru nak sedar dan ramai yang dah kena dan terkena tapi tak sedar-sedar dari dulu-kini dan selamanya..

Selasa, 19 Julai 2011

TITIS-TITIS AIR MATA...

Setiap yang bernyawa pasti akan menemui ajal.
Tidak terlewat dan tidak pula awal. Semuanya pada ketentuan dan ketetapan yang telah ditentukan.
Semoga Allah memberi kerahmatan dan keampunan kepada Dr Lo'lo' Mohd Ghazali.
Al-Fatihah buatnya...

Bergenang air mata bila membaca cerita INI

Ahad, 17 Julai 2011

DIA YANG KENA..BUKAN AKU..HE HE..

Aku dapat cerita ni kat sini.
Dia dapat kat mana entah la.
Sapa yang tulis cerita ini, apapun terima kasih atas perkongsian ini.
peringatan : Cerita ini tiada kena mengena dengan ayam organik HPA tau..
Mai pakat baca :

KISAH AYAM..~ PERINGATAN BUAT KITA SEMUA

Ada sekumpulan ayam.. 10 ekor semuanya.. Ayam.. bukan bayam.. Selama ni hidup diorang (diayam) hanyalah kat dalam reban bersama 100 ekor ayam yang lain.. diberi cukup makan sejak hari menetas.. Hidup dengan gumbira ria tanpa ada sebarang rasa gundah gulana..


Tapi entah kenapa pada pagi tu Wak Saru Han (bukan nama sebenar),

telah menangkap mereka 10 ekor dan dimuatkan ke dalam satu raga yang agak sempit.. Kemudian Wak Saru Han telah meletakkan raga tersebut dibelakang sebuah kapcai C70 yang diperbuat pada tahun 1990, yang dah lama tak direnew insuran & rodtek.. "Kata nak tolong orang Islam.. tapi motor lebih 15 tahun korang tak terima.." kata Wak Saru Han kepada agen takaful, Azhar Jaafar melalui YM. "Mana aku tahu wak.. aku ni agen aje.. bukan tokey syarikat Takaful tu.." jawab Azhar Jaafar.

Wak Saru Han mengikat kemas-kemas raga tersebut sambil dimulutnya (nya = mulut Wak Saru Han, bukan mulut ayam) tersentil sebatang rokok Gudang Garam yang membara.. Asap berkepul-kepul keluar dari mulut dan hidung beliau.. sesekali asap turut keluar dari kedua-dua belah telinganya.. Walaupun Wak Saru Han tahu bahawa fatwa kebangsaan telah mengharamkan rokok, tapi dihisapnya juge.. "Aaahh.. itu haram.. ini haram.." kata Wak Saru Han bila ada kengkawan yang cuba menegur kemaksiatan yang dilakukannya secara terang-terangan itu..

"Nak ke mana kita ni?" tanya ayam A (juga bukan nama sebenar) kepada ayam B (yang ni memang nama sebenar). "Mana gua tahu.." jawab ayam B. Ayam C hingga J hanya tercengang-cengang sahaja macam ayam..

Starter ditendang dan enjin kapcai dihidupkan.. Wak Saru Han terus memecut kapcainya lagak seorang penghantar pizza.. Bunyi ekzos yang dibuat dari buluh memecah kesunyian kampung.. 15 minit kemudian Wak Saru Han sampai ke destinasinya.. pasar! Ya, pasar.. pasar tani yang dibuka seminggu dua kali itu..

Ikatan raga dilepaskan dari kapcai.. Gudang garam yang dah tinggal puntung tu segera dibuang.. Alatan untuk menyembelih ayam dah pun diatur.. sekarang hanya menunggu pelanggan dan mengaut sedikit keuntungan.. Peniaga kecil-kecilan seperti Wak Saru Han tak kisah..dapat jual 10 - 20 ekor ayam seminggu pun dah ok..

Datang seorang makcik berbaju kurung dan bertudung tapi tak berstokin (macam la kaki tu bukan aurat).. "bagi ayam sekor.. saya jalan dulu, jap lagi saya datang ambik ayam.." Wak Saru Han memasukkan tangannya yang berbau candu itu ke dalam raga dan memilih secara random ayam yang bakal dijadikan korban pertama.. Ayam J telah terpilih.. Dia ditimbang dan disembelih dihadapan ayam-ayam yang lain.. kemudian diproses dan dipotong-potong.

Ayam-ayam yang lain berkata dalam hati masing-masing, "itu dia.. bukan aku.."

Tak lama datang lagi sekor sorang pelanggan. Langkah yang sama seperti di atas diulangi oleh Wak Saru Han.

Ayam-ayam yang lain berkata dalam hati masing-masing, "itu dia.. bukan aku.."

Kemudian datang lagi sorang pelanggan. Seekor lagi ayam dikorbankan.

Ayam-ayam yang lain berkata dalam hati masing-masing, "itu dia.. bukan aku.."

Akhirnya, tengahari itu Wak Saru Han pulang ke rumah dengan raga yang kosong dan poket yang penuh serta sekotak besar Gudang Garam yang masih belum dibuka balutnya..

Sekian Wassalam..

Kesimpulannya.. "kita semua sekarang tengah duduk dalam raga dunia.. hari-hari kita tengok & dengar berita kematian orang lain.. tapi masih cakap macam ayam, "itu dia.. bukan aku.."