Pengikut

Khamis, 20 Oktober 2011

TOLONG LA JANGAN BAGI MALU PENCERAMAH...

Entah dimana silapnya..
Kurang promosi ke?
@kerusi yang disediakan terlalu banyak hingga melimpah ruah?
Nak salahkan penganjur @penceramah?

Jangan la sampai nak pi ceramah pun nak kena bayar duit minyak@duit poket baru nak datang?
Tak patut betul!!
Ketiadaan pendengar ketika ceramah berlangsung merupakan suatu yang memalukan penceramah..
Mana-mana individu, ngo atau selainnya, yang ada kesempatan pakat mai la lain kali bila penceramah hebat ni datang. Jangan kasi penceramah menangis mengenang nasib diri...

Emm..Baik aku tengok muka bini dapat gak pahala..tu belum buat apa-apa lagi..hahaha

sumber gambar : SINI

TAK PUEH HATI? JANGAN MELAWAN KETETAPAN!!

Bila pemimpin dan buat keputusan, semua ahli kena terima dan tetap setia memberikan sokongan padu. Kalau tidak, calon boleh menang pun bakal bungkus..

Pelarasan Formula Agihan Kerusi Kritikal Buat BN : Kata Penganalisis

Oleh Mohd Noor Firdaus Mohd Azil

KUALA LUMPUR, 19 Okt (Bernama) -- Langkah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Pengerusi Barisan Nasional untuk menyelaras semula formula pengagihan kerusi antara parti komponen dilihat kritikal bagi menjamin kemenangan besar BN dalam pilihan raya umum ke-13 yang semakin hampir.

Menurut penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia Dr Sivamurugan Pandian, bukan lagi rahsia bahawa PRU kali ini antara yang paling mencabar dalam sejarah politik Malaysia, justeru, penting bagi setiap jentera parti komponen memberi sokongan penuh terhadap apa jua hasil yang dicapai daripada formula itu kelak.

Beliau berkata kemungkinan besar akan ada pihak yang tidak berpuas hati dengan hasil capaian formula ini kerana bilangan kerusi yang ditandingi baik untuk Parlimen atau Dewan Undangan Negeri akan berkurangan, namun semangat pemuafakatan harus diutamakan.

"Di situlah kita lihat adanya kompromi dan pengorbanan yang melahirkan 'win-win situation' sekaligus akan meminimumkan masalah yang akan timbul," katanya kepada Bernama.

Sebelum ini, formula pengagihan kerusi lebih berkisar kepada kerusi yang ditandingi sesebuah parti komponen secara tradisi, namun Sivamurugan berpendapat keadaan itu akan diubah lantaran landskap politik semasa yang kian mencabar, khususnya untuk BN.

Mengulas lanjut, Sivamurugan menjangkakan formula agihan kerusi itu akan melangkaui elemen kawasan, jantina, faktor umur serta profesion seseorang calon.

"Kemudian, mereka akan melihat kepada 222 kawasan Parlimen sebagai contoh, memastikan mana kawasan putih, hitam dan kelabu. Selepas kawasan itu dinilai, barulah calon-calon yang bersesuaian akan disenaraipendekkan.

"Sejauh mana calon dipilih berkelayakan, mungkin ada calon tempatan, mungkin ada kawasan tertentu lebih mengutamakan calon payung terjun, kawasan yang beri keutamaan parti daripada calon, kesemua kombinasi ini akan dapat kita lihat," katanya.

Veteran Umno Tan Sri Sabaruddin Chik pula berpendapat, akan timbul rasa tidak puas hati sesetengah pihak akibat percaturan baru ini, namun ia harus diterima dengan semangat setiakawan, kerana semangat itu adalah kunci perpaduan yang selama ini disisip rapi antara parti komponen BN.

"BN mesti berkorban daripada segi kemungkinan parti ini akan kurang sikit (jumlah kerusi ditandingi), parti itu kurang sikit, barulah dapat calon boleh menang. Kalau macam dulu juga bilangannya, mungkin kita tidak dapat hasil terbaik," kata bekas Setiausaha Agung Umno itu.

Sabaruddin berkata tidak ada apa jua formula yang boleh terlampau menyenangkan semua pihak, namun adalah lebih baik jika sesuatu keputusan dalam pembahagian tidak terlalu memuaskan hati masing-masing bagi memastikan keseimbangan politik itu wujud dan saling melengkapi.

Bagi Pensyarah Kajian Politik dan Antarabangsa Universiti Utara Malaysia Md Shukri Shuib, BN harus bersifat dinamik kerana kalau dilihat daripada segi penstrukturan calon, terutamanya parti yang diwakili, calon tersebut perlu berwibawa dan selari dengan kehendak masyarakat.

Beliau berkata, BN seharusnya kekal memegang prinsip 'parti berjiwa rakyat', bagi memastikan rakyat sentiasa mendapat perkhidmatan wakil rakyat yang terbaik.

"Jangan PRU dijadikan sebagai medan untuk menempatkan kroni bagi menjaga kepentingan seorang dua ahli politik tetapi pilihlah calon yang betul-betul berperwatakan ikhlas, memahami kehendak akar umbi dan mampu bekerja, itulah sebenarnya apa yang dimahukan rakyat.

"Jadi tugas untuk sediakan wakil rakyat dan calon yang berpotensi bukan terletak pada pihak pengurusan tertinggi BN sahaja, malah ia harus didokong oleh majoriti ahli," katanya.

Md Shukri menggesa semua pemimpin di peringkat akar umbi supaya tidak menipu dan menganiaya keseluruhan BN dengan mengemukakan calon yang tak kompetitif dan 'syok sendiri'.

"Saya rasa kesemua ahli dari segenap lapisan dalam BN harus bersedia untuk berkorban, barulah kekal kelangsungan BN untuk menjadi kerajaan. Kalau dia tak boleh berkorban, pentingkan diri sendiri, maka akan timbullah bencana politik yang mana kesannya akan ditanggung untuk masa yang cukup panjang," katanya.

Seorang lagi penganalisis politik, Prof Ir Dr Chin Yew Sin berkata, secara logiknya, tidak semestinya calon boleh menang atau "winnable candidates" yang dikehendaki oleh Najib adalah seseorang yang memegang jawatan tinggi baik dalam bahagian mahupun kepimpinan tertinggi BN.

Chin, yang juga Presiden Oriental Strategy Research Centre, berkata jika terdapat seseorang yang berkualiti daripada badan bukan kerajaan (NGO), maka tidak mustahil orang itu layak dipilih sebagai calon BN, asalkan dia menepati kriteria yang ditetapkan.

"Saya percaya Datuk Seri Najib banyak membuat tinjauan, dan berdasarkan tinjauan itu, beliau mampu mengenal pasti calon yang terbaik tidak kira dari parti politik mahupun NGO. Kalau orang itu mempunyai sokongan penuh masyarakat tempatan, kena letakkan dia juga.

"Kita boleh lihat banyak pemimpin berkualiti yang lahir dari NGO. Dan NGO ini pula sudah diiktiraf sebagai Rakan BN. Jadi tidak mustahil kita akan melihat banyak calon payung terjun yang berkemungkinan hanya ahli biasa dalam parti politik, tetapi mempunyai pengaruh berdasarkan NGO yang diwakili," katanya.

-- BERNAMA

Rabu, 19 Oktober 2011

KENA TEMPIAS...


Jangan terkejut, jangan pelik wal hairan..
Walau anda berada jauh dari bumi Malaysia, anda berkemungkinan akan turut kena tempiasnya bila berlawan dengan puak ni...hahaha...

cerita pasal catur la pulak..Kat SINI

Selasa, 18 Oktober 2011

BN PERAK DAH SELESAI PEMBAHAGIAN KERUSI?

Tiada pergaduhan dan perebutan.
Tiada yang berasa tersisih dan terpinggir
Semuanya bejalan lancar dan penuh tertib.
Paling penting 'boleh menang"
Pakatan rakyat kena risau dengan berita ini :

BN Perak Ada bayangan Formula Penyesuaian Pembahagian Kerusi Pilihan Raya

IPOH, 17 Okt (Bernama) -- Barisan Nasional (BN) Perak kini mempunyai "bayangan" mengenai penyesuaian terhadap formula pembahagian kerusi berdasarkan peluang dan keupayaan BN meraih kejayaan pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Pengerusi BN Negeri, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata kesemua pemimpin utama parti komponen BN bersetuju terhadap keperluan kaedah agihan kerusi berdasarkan peluang untuk menang di setiap kerusi tertentu.

Zambry, yang juga Menteri Besar Perak, berkata demikian kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat Panglima Tentera Darat Jen Datuk Zulkifli Zainal Abidin di kediamannya di sini Isnin.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam yang menyatakan BN akan memulakan proses pelarasan kepada formula pembahagian kerusi pilihan raya yang kini diguna pakai bagi menghadapi PRU ke-13.

-- BERNAMA

Isnin, 17 Oktober 2011

BAKAL LINGKUP WAL TERTIARAP?

Jika calon boleh menang pun bakal kalah, bagaimana pula dengan nasib calon selainnya?
Makin sukar la nak pilih bilamana calon boleh menang pun kena boikot oleh geng sendiri...
Perut sendiri diutamakan, pakat berebut nak dapat jawatan supaya mudah nak dapat projek dan senang nak kayakan diri sendiri, ahli keluarga dan kaum kerabat sahaja..

Berusahalah bersungguh dengan apa daya demi dapat jadi calon...haha

Pakat baca la kat SINI

LUCU...

Teruk dia kena hentam.
Sampai tak tau nak kata apa lagi..
Cuma dia dah kenal lama sapa yang anggap dia sebagai "kurang ajar"
"Kita tahu siapa beliau" dan " tengok balik kenyataan dan ucapan-ucapan beliau,” itu antara yang mampu diucapkannya.

Bacaan lanjut kat SINI