Pengikut

Jumaat, 22 April 2011

SUAMI ISTERI BERGADUH

Ada kisah laki bini yang sedang mengalami krisis rumah tangga yang agak kronik. Masing-masing tidak bertegur sapa, apatah lagi bergurau senda.
Bila muka bertemu muka, tiada lagi senyuman terukir, yang ada cuma muncungan mulut bagaikan diikat dengan getah.
Pada suatu malam si laki telah menulis satu nota...

" KEJUTKAN ABG PUKUL 5.30 PAGI " ABG NAK SOLAT TAHAJUT!!!

...dan meletakkan nota itu di sisi bininya yang sedang
tidur. Keesokan harinya sang laki terjaga dari tidur dan mendapati jam
di dinding telah menunjukkan pukul 8.00 pagi. Didapati di sisinya
terdapat satu nota bertulis...

" ABG, BANGUN BANG..... SUDAH PUKUL 5.30 PAGI "SEKIAN...

Pengsan terus sang laki tersebut akibat apa ntah!!!

Khamis, 21 April 2011

YES!!! SOKONG HJ HADI (2)

Aku bukan sokong bila menang je..
Seandainya kalah pun aku tetap sokong...
Paling utama dia tak buat perkara yang tak senonoh, melanggar syariat dan melawan ketetapan Allah dan Rasul.

Sejak dulu lagi kalau ikuti kuliah atau ceramah darinya memang tiada kata nista atau cercaan,
Kalau kat Abu jahal n the gang tu memang ada la...
Seruan kembali pada jalan Allah, tingkatkan ketakwaan, menjauhi diri dari perkara mungkar,
menerima Islam secara keseluruhan dan macam2 lagi nasihat berguna.
Memang memberi bekas dan kesan pada diri yang mencari sinar hidup...

Memang tak senonoh betul la kalau sokongan hanya bila waktu senang dan ketika beroleh kemenangan. Manakala ketika menerima kekalahan para pemimpin dicemuh dan dianggap sebagai punca segala kegagalan.

Tapi golongan yang tak suka memang ada dan sentiasa ada...
Hakikatnya yang perlu diterima, sokongan pada Hj Hadi tetap kukuh dan utuh dari ahli partinya sendiri.
Kalau dari parti lain tu tentulah perkara biasa...

Pastu baca apa kata TG Nik pulak..

KUALA LUMPUR, 21 April: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) menegaskan PAS tidak mengubah pemimpin termasuk presiden hanya kerana kekalahan dalam pilihan raya termasuk ekoran kegagalan memperoleh kerusi pada pilihan raya negeri Sarawak minggu lalu.
Katanya, PAS mempunyai cara tersendiri menilai kepimpinan dan faktor kalah pilihan raya bukan satu alasan tepat untuk mengubah kepimpinan.“Pada saya, menukar pemimpin hanyalah apabila jika pemimpin tersebut melanggar syariat Allah SWT," katanya.Beliau berkata demikian semalam sebagai mengulas komen penganalisis politik Prof Abdul Aziz Bari, yang berpendapat Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebagai liabiliti kepada PAS dan Pakatan Rakyat.
Selain itu, kegagalan PAS memperoleh sebarang kerusi pada Pilihan Raya Sarawak lalu juga dakwanya adalah berpunca dari kelemahan Presiden PAS.“Menukar pemimpin semata-mata kerana kalah dalam pilihan raya adalah satu langkah kurang tepat. Ini kerana belum tentu jika individu lain dipilih, PAS boleh menang pilihan raya,” kata Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan.Pandangan Aziz Bari itu juga turut disanggah Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan yang mendakwa pensyarah undang-undang itu asyik mengulangi isu kekalahan PAS di Terengganu pada 2004 untuk memalukan Presiden PAS.Sementara itu, media hari ini melaporkan Abdul Hadi menyatakan kesediaan ditentang pada pemilihan pusat Jun ini.“Jika ada pencalonan diterima pemimpin lain untuk menentang (saya), saya sendiri amat mengalu-alukannya kerana saya bukan mahu menjadi pemimpin selamanya.“Saya sendiri sudah berumur dan memerlukan barisan pelapis,” kata beliau dipetik media.Tambahnya, PAS juga mengalu-alukan pertandingan sebarang jawatan untuk membuktikan keterbukaan parti dalam soal pemilihan pemimpin selain memantapkan kepimpinan parti.“Pertandingan digalakkan bukan sahaja bagi jawatan parti peringkat cawangan dan kawasan, tetapi meliputi kesemua jawatan termasuk peringkat tertinggi melibatkan jawatan presiden, timbalan dan naib,” kata beliau dipetik Sinar Harian hari ini.
sumber : SINI

Selasa, 19 April 2011

AKU SOKONG TG HAJI HADI AWANG....

Beliau ada wibawa dan ada pengaruhnya yang tersendiri.
Beliau terbukti mampu dan memang berupaya menarik ramai orang untuk menyertai parti PAS dan menjadi pendokong setia dan insyaAllah tidak melompat-lompat..
Semua pemimpin ada kekurangan dan kelemahan.
Maka peranan Syura amatlah penting dalam gerak kerja jamaah.
Pemimpin datang dan pergi. Buat masa sekarang Tuan Guru Hj Hadi adalah yang paling layak memimpin parti... Wallahu A'lam..

Apa kata aku?
"Jangan ikut cara orang jahil @ jahat pilih pemimpin..."

Apa kata dia ?


KUALA LUMPUR, 19 April: Para pemimpin, ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS diingatkan agar tidak terpengaruh dengan gendang yang dipukul oleh pihak lawan, berhubung soal pemilihan sebarang jawatan dalam parti, yang memainkan sentimen kepuakan antara golongan ulama dan profesional.

Gendang tersebut dibunyikan untuk tujuan memecahbelahkan perpaduan antara para pemimpin, ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS yang seharusnya disambut dengan bijak, dengan tidak terpengaruh dengan rentak yang dipalu oleh mereka.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika mengingatkan perkara itu menegaskan, sebaliknya realiti sebenar di dalam PAS tidak timbul antara golongan ulama dan profesional kerana kesemua pemimpinnya berjuang atas landasan parti yang kukuh untuk menegakkan Islam sebagai ad-deen di tanah air.

Menurut beliau, walaupun di dalam PAS sememangnya terdapat kalangan profesional, mereka juga tetap berkemampuan dan berkelayakan menjadi pemimpin dalam parti seperti juga pemimpin-pemimpin lain yang berjuang atas dasar Islam, sekali gus pasti tidak akan lari dari matlamat perjuangan PAS itu sendiri.

Katanya, itulah realiti yang perlu disedari oleh setiap pemimpin, ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS yang turut mendasari perpaduan dalam parti, sehingga menyebabkan pihak lawan berusaha keras memalu gendang tersebut dengan begitu kencang terutama menjelang muktamar agung PAS Jun ini.

"Gendang seperti itu juga turut dipalu oleh mereka menjelang muktamar-muktamar agung PAS yang lalu. Jadi, kita mesti bijak menangani perkara itu.

"Jangan pula perpaduan yang sudah sebegitu kukuh yang terdapat dalam parti dipecahkan sendiri oleh kita hanya kerana terpengaruh dengan rentak yang dimainkan oleh mereka terutama menerusi media utama mereka," katanya ketika ditemui di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, hari ini.

Sehubungan itu, tegas beliau, PAS sememangnya mengalu-alukan pertandingan bagi sebarang jawatan dalam parti kerana ia bukan sekadar membuktikan keterbukaan parti dalam soal pemilihan pemimpin dan terhadap ahli-ahlinya, tetapi akan lebih memantapkan lagi parti berhubung kepimpinannya.

Alu-aluan itu bukan hanya tertakluk bagi jawatan parti di peringkat kepimpinan paling kecil di cawangan dan bahagian, tetapi meliputi kesemua jawatan termasuk peringkat tertinggi yang melibatkan jawatan Presiden, Timbalan dan Naib.

"Bagi jawatan Presiden sendiri, jika ada pencalonan yang diterima oleh pemimpin lain untuk menentang saya, saya sendiri amat mengalu-alukannya kerana saya pun bukan untuk menjadi pemimpin selamanya. Sebaliknya, saya sendiri pun dah semakin berumur dan memang memerlukan barisan pelapis," tegas beliau.

Jadi jika ada pencalonan terhadap seseorang pemimpin PAS untuk memegang sebarang jawatan dalam parti yang melibatkan pelbagai latar belakang dan pendidikan, katanya, ia sepatutnya disambut oleh para pemimpin, ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS dengan semangat perpaduan yang tinggi kerana di dalamnya pasti terkandung hikmah amat besar bagi PAS.

Sebelum itu, ketika diminta mengulas mengenai pencapaian PAS dalam PRN Sarawak Ke-10 yang berlangsung 16 April lalu, beliau menegaskan, pencapaian tersebut tidak boleh diukur dari segi demokrasi kerana PRN Sarawak Ke-10 itu bukan berlangsung dalam suasana demokrasi sebenar yang diamalkan di negara ini.

"Kalau PRN Sarawak Ke-10 itu berlangsung dalam suasana demokrasi seperti di negara-negara luar, PAS pasti akan menang kerana ia tidak akan menyekat rakyat untuk membuat pemilihan seperti yang dikehendaki oleh mereka dengan berbagai sekatan oleh para pemimpin BN," tegasnya.

Namun, realiti yang berlaku di Sarawak jelas menyekat PAS dari menyampaikan maklumat kepada rakyat oleh pihak BN dengan berbagai cara terutama menerusi media, sehingga rakyat hanya disogokkan dengan pelbagai propaganda dari BN menerusi media cetak dan elektorik seperti tv dan radio yang masuk ke rumah-rumah setiap penduduk di serata tempat.

Manakala di pihak PAS dan Pakatan Rakyat, peluang itu disekat dengan ketat, tidak seperti di negara-negara luar yang turut memberi ruang kepada pemimpin-pemimpin pembangkang muncul di media cetak utama, radio dan tv.

"Ini menjadikan PAS gagal menyampaikan maklumat sebenar termasuk menjelaskan dasar-dasar parti kepada orang ramai, sehingga menyebabkan rakyat Sarawak berjaya dipengaruhi oleh BN untuk terus mengundi mereka, walaupun BN ternyata sudah ditolak begitu jauh oleh mereka yang berpendidikan dan terdedah dengan maklumat yang benar seperti di bandar-bandar," katanya.

sumber : SINI

MANA ADA KERAJAAN DALAM DUNIA KEKAL SELAMANYA...

Hebat mana sekalipun kerajaan itu, ianya tak pernah kekal.
Sampai waktu dan ketikanya ia akan jatuh jua.
Kerajaan Namrud pun hancur,
Kerajaan Firaun pun dan terkubur.
Kerajaan Rom dan Parsi pun sama jugak.
Begitulah juga kat Malaysia tercinta ini.
Sampai tiba ajalnya ia akan berakhir jua.

BAYAN LEPAS, 18 April: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, kekalahan dalam pilihan raya negeri (PRN) Sarawak, tidak menyekat kemaraan PAS dan Pakatan Rakyat untuk mencapai hasrat bagi menggagalkan kuasa pemerintahan BN ke Putrajaya.

Sebaliknya, kekalahan itu menjadi satu pendorong semangat untuk terus berjuang bagi memastikan keseluruhan keputusan sebenar mandat rakyat di Semenanjung, akan berpihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang.

"Jadikan kekalahan dalam PRN Sarawak itu, sebagai satu laluan yang penuh ranjau untuk mencapai hasrat murni menjejak kejayaan yang sedang menanti bersama seribu satu halangan dan tribulasi dari BN," tegasnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis ceramah isu semasa anjuran JKKK Permatang Damar Laut di Kampung Permatang Tepi Laut, malam tadi.

Dalam pada itu, beliau yang juga ahli Parlimen Marang menjelaskan PAS tidak perlu merasuah rakyat untuk mendapat sokongan atau mandat bagi memerintah negara, sepertimana yang dilakukan oleh Barisan Nasional (BN) untuk mengekalkan kuasa mereka.

Katanya lagi, selama 20 tahun PAS memerintah Kelantan, tiada juga laporan terhadap kegiatan rasuah atau penyelewengan yang dilakukan oleh kerajaan negeri.

"Begitu juga dengan kepimpinan kerajaan negeri Terengganu semasa ianya ditadbir oleh PAS semasa saya menjadi Menteri Besarnya. Tiada juga rasuah yang kita amalkan bagi mengekalkan kepimpinan dalam kerajaan negeri.

"Selama empat tahun kita memerintah di Terengganu dahulu, rasuah, skandal dan penyalahgunaan kuasa tidak menjadi amalan. Tetapi di Sarawak yang ditadbir oleh BN rasuah berleluasa sehinggalah menjelangnya pilihan raya negeri.

"Ini membuktikan dengan jelas bahawa, pemerintahan rasuah adalah pemerintahan yang diminati oleh mereka yang menyokong kepimpinan BN. Oleh kerana itu apabila berleluasanya ketirisan dalam pendapatan negeri dan negara, kepimpinan inilah yang harus dipersalahkan, tetapi ia sebaliknya berlaku di Sarawak, " tegasnya lagi.

sumber : SINI

Isnin, 18 April 2011

PAS DI SARAWAK : BERPOTENSI BESAR MENDAPAT SOKONGAN..

Pas memang selalu kalah. Tapi semangat juang para penyokongnya utuh, teguh dan jarang beralih arah atau mudah kendur dek kerana menerima kekalahan. Pas bukan saja tak pernah menang di Sarawak. Bahkan di Semelanjung malaysia ada negeri yang pas tak pernah menang... Hatta Pas pernah hilang wang deposit. Itu dulu... Sekarang tidak lagi. Bahkan Pas makin digeruni oleh musuhnya. Jadi kesimpulannya, kalah bukanlah suatu yang aneh, pelik dan menghairankan sepanjang penglibatan Pas dalam pilihanraya... Baca apa kata Dr. Aziz Bari : Penganalisis Politik, Professor Dr. Abdul Aziz Bari menyifatkan kegagalan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) memenangi sebarang kerusi pada pilihanraya negeri Sarawak ke 10 semalam sebagai pemangkin semangat kepada parti itu untuk terus berjuang menawan hati pengundi Bumi Kenyalang khususnya di kawasan majoriti Melayu-Melanau yang penduduknya beragama Islam. Professor Dr. Abdul Aziz Bari berkata, kegagalan PAS untuk memenangi sebarang kerusi juga bukanlah merupakan petanda bahawa rakyat Sarawak tidak dapat menerima parti Islam itu, sebaliknya jika PAS terus mengatur gerak kerja dengan lebih konsisten ia mampu mengubah persepsi dan mentaliti serta mendapat sokongan kuat dari mereka. "Sekiranya PAS meningkatkan usaha mereka secara konsisten dengan apa yang dilakukan sebelum ini, saya yakin mereka boleh menang.Dan saya fikir kita harus lihat bahawa secara umumnya undi kaum Melayu-Melanau kuat pada BN," katanya. "Dalam tempoh 10 hari berkempen ini bukanlah sesuatu yang mudah untuk mana-mana parti memberikan impak besar yang boleh diterjemahkan melalui peningkatan jumlah undi sebaliknya memang secara permukaannya mereka kalah tapi dari segi lainya bagaimanapun ia memberikan satu lonjakan kepada mereka," ujarnya lagi. Pilihanraya Negeri Sarawak ke 10 semalam menyaksikan Pakatan Rakyat memperoleh kemenangan di 15 Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan DAP menyumbang 12 kemenangan, PKR tiga manakala PAS tidak memperoleh sebarang kerusi. Manakala Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan kerajaan negeri Sarawak dengan memperoleh kemenangan lebih dua pertiga iaitu 55 kerusi DUN. Sementara Bebas memenangi satu kerusi. Berdasarkan keputusan rasmi yang diumumkan SPR malam tadi, Pakatan Rakyat berjaya menambah bilangan kerusi berbanding pada pilihan raya negeri 2006 yang mana ketika itu BN memperoleh 63 kerusi. PAS tewas di kesemua kerusi yang ditandingi parti Islam itu iaitu di Tanjung Datu, Muara Tuang, Sadong Jaya, Sebuyau dan Beting Maro. Katanya, antara faktor kekalahan PAS juga berkemungkinan pengundi di Sarawak tidak faham dasar perjuangan yang dibawa parti itu. Dalam pada itu, Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa semalam berkata, pihaknya menghormati dan akur dengan keputusan yang telah diumumkan walaupun gagal untuk memenangi sebarang kerusi pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10 termasuk di kawasan-kawasan yang dijangka melahirkan anak sulungnya. Tambahnya, PAS sedar dan berbangga dengan pencapaian yang diperoleh parti itu yang jelas memperlihatkan peningkatan sokongan rakyat Sarawak secara keseluruhan terhadap PAS, sekali gus memberikan petanda bahawa parti Islam itu mempunyai masa depan yang cukup baik di Sarawak. Sumber : SINI