Pengikut

Sabtu, 13 Februari 2010

NAK PILIH TENGAH ATAU TEPI? DIA ATAU AKU?!!

Amat menarik sekali bila baca tentang kedamaian:

"Kalau orang yang meninggalkan pertengkaran itu, Rasulullah jamin akan berada di tengah syurga (kalau ia di pihak yang benar) dan di tepi syurga (kalau ianya di pihak yang salah) maka ini menunjukkan Nabi saw tidak 'gembira' dengan orang yang suka bertengkar. Sekaligus menunjukkan Rasulullah saw amat menyintai dan kasih kepada orang yang meninggalkan pertengkaran. Kalau begitu keadaannya alangkah mulianya orang yang merendah diri dengan memujuk dirinya supaya tidak bertengkar walaupun dia benar.

Pertengkaran jangan dilihat bertengkar sampai tegang urat saraf tetapi pertengkaran dalam bentuk moden ini ialah pertengkaran dalam blog sampai tegang urat jari-jemari. Pertengkaran juga boleh ditafsirkan pertembungan antara dua kumpulan disebabkan pertikaian terhadap sesuatu perkara.

Orang yang bertengkar dan berselisih faham biasanya hilang kedamaian dalam hatinya. Dirinya tau bahawa hati yang damai itu adalah nikmat dan ia pernah beberapa kali mengecapi nikmat kedamaian dan ketenangan hati. Bila bertengkar, hatinya menjadi kelam kabut dan gundah gulana serta berserabut sehingga ia terlupa akan nikmat kedamaian yang pernah dikecapinya itu. Justeru itu, perlu ada orang menyedarkannya bahawa pilihlah kedamaian dengan meninggalkan pertengkaran, perbalahan dan permusuhan...


Nak baca lebih lanjut? sila layari :http://aksidakwah.blogspot.com

Mudah-mudahan dua-dua dapat tengah...
Wallahu A'alam

Jumaat, 12 Februari 2010

ANTARA DUA REMPIT...


Mana lebih hebat?

MUSUH DALAM SELIMUT ?( update)

Malam tadi buat cite tentang musuh dalam selimut. Arini keluar cite "musuh dalam kelambu. Kelambu dah makin banyak nyamuk, nak bakar kelambu atau nak keluar kelambu?!! maklumkan pada media sehabisnya tentang cerita dalam selimut dan dalam kelambu... Entah apa la nak dicanang arini... mari kita pakat teka.
Mungkin antara lain bicaranya pada sidang akhbar tersebut :
1-Kepimpinan kuku besi!!!
2- Pemimpin dah terpesong!!!
3- Pemimpin pentingkan agenda peribadi!!!
4-Pemimpin tidak mendengar suara akar umbi!!!
5- Pemimpin lupa daratan!!!
6- Pemimpin..bla,bla dan blaa...
7- Macam2 ada!!!

Akhirnya mereka gak bagus,
tindakan mereka gak yg paling lurus,
Tindakan mereka paling mendapat sokongan,
Merekalah yg paling kehadapan memperjuangkan nasib rakyat, bukan perut sendiri...
hehehee...
sumber : disini

Para wartawan kini sedang menunggu di Hotel Singahsana di Petaling Jaya di ibunegara untuk menghadiri sidang akhbar ahli parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Mohd Hashim, yang dijangka akan membuat satu pengumuman penting.

Zahrain menjadi tumpuan sekarang ekoran tindakannya mengkritik kepimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Beliau dijadual mengadakan sidang akhbar itu pada jam 11 pagi.

Turut bersamanya mensasarkan ketua menteri ialah ahli parlimen PKR, Tan Tee Beng (Nibong Tebal, Penang), Zulkifli Noordin (Kulim Bandar Baru, Kedah) dan yang terbaru Wee Choo Keong (Wangsa Maju, Kuala Lumpur).


Akhir kata :
kata para ilmuan silam:
Musuh yg paling sukar dihapuskan adalah musuh berwajah dua.

wassalam.

Khamis, 11 Februari 2010

MUSUH DALAM SELIMUT

Apa kebaikan yang kita kehendaki untuk diri kita sendiri, kita berharap pula kepada orang lain, dan sebaliknya suatu kejahatan dan keburukan yang kita tidak kehendaki, kita harap jangan pula menimpa kepada saudara kita yang lain. Baru adil.


Pesan Saidina Ali :Musuh terbesar itu ialah yang paling tersembunyi tipu dayanya.

Dan kata beliau lagi : Tidak ada penyakit yang lebih menyulitkan daripada kebodohan.

Rabu, 10 Februari 2010

ISU LIWAT:SIAPA YG KENA HUDUD?

Assalamualaikum.

"Janganlah dengan sebab kamu bermusuhan kepada sesuatu kaum maka kamu tidak berlaku adil. Berlaku adil lah kamu ,kerana itu lebih hampir kepada Taqwa"....
Ingat-ingatlah....(Al Maidah)

"Sesungguhnya kami menghukum apa yang zahir,hanya Allah sahaja yang mengendalikan apa yang tersembunyi. Perkara yang tersembunyi kepunyaan Allah dan akan dibicarakan dihari akhirat" (hadis Nabi)

Dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka deralah mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik ( An-Nur : 4)

Syarat-syarat sebagai saksi pula adalah seperti berikut:

1.Islam

2.Adil (tidak melakukan dosa besar dan tidak berterusan dengan dosa kecil serta tidak melakukan perkara yang menjatuhkan maruah)

3. Lelaki(dalam kes zina dan liwat orang perempuan tidak boleh menjadfi saksi)

4. Setiap saksi mestilah melihat perkara tersebut pada masa yang serentak.

Dalam kes zina dan liwat para ulamak bersepakat bahawa ujian DNA dan tayangan video adalah tidak boleh dijadikan sebagai bukti untuk mensabitkan kesalahan. Walaupan begitu ujian DNA di bolehkan untuk mengugurakan tuduhan.


Oleh itu, buatlah pertimbangan yg adil berasaskan dan bersandarkan dalil yg dinyatakan oleh Allah dan Rasulnya. Memang sah dan dijamin tidak sesat dulu kini dan selamanya. Walhasil, dapatlah kita simpulkan siapa yg patut kena hudud dan taubat adalah jalan kembali yg paling terbaik.
Wallahu A'lam

Selasa, 9 Februari 2010

LIWAT TANGGUH, HAKIM TOLAK NIZAR, ZAMBRY TIDAK KALAH.

BERITA TERKINI :

Pak Pandir bin Mablus tersenyum puas dengan keputusan sebulat suara dari Mahkamah Persekutuan. Gelodak hatinya kuat memuji keputusan itu. Dia ketawa besar bila memikirkan ada juga yg masih mengharapkan keputusan 4-1 atau 3-2,. memang tak cerdik kalu fikir org lain boleh menang bisik hatinya yg riang gumbira. Sebelum ini dia agak kaget mendengar khabar angin yg segaja direka bagi memcetuskan rasa bimbang dalam sanubari rakyat yg sentiasa sokong, sokong dan sokong sokmo.
Dia berulang kali membaca berita ini :

Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir masih kuat bertahan sebagai Menteri Besar Perak yang sah selepas Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. Ini bermakna Nizar kena terus berusaha pada masa akan dtg untuk menang.

Manakala Kes Liwat yg melanda saiful dtangguhkan pagi esok... hari ni bersidang kejap je..

Berita lain. Pasukan baju kuning perpusu2 mendapatkan duit minyak ditempat yg telah dimaklumkan... Entah betul entah tidak. FIKIrlah sendiri...

Pak Pandir pantas mengambil baju buruknya yg berlambang "keris bersarung" yg dia dapat waktu plihanraya secara percuma. Kedai kopi tepi surau jadi destinasinya.walau surau pun dia tak pernah pergi. Kubur lain2 bicara pak pandir pada jirannya yg tak jemu2 mengajak pergi surau untuk solat dan aktviti kemasyarakatan.