Pengikut

Sabtu, 2 April 2011

TULEN KE CERITA INI? HE HE HE

Peruntukan yang diberikan oleh kerajaan depa tak nak balas budi ke?
Dapat geran tanah, kemudahan dipertingkatkan dan macam-macam lagi.
Kalau tak percaya tengok tv1, tv2,tv3 sampailah tv9.
Takkan rakyat tak pandai menilai...

Pastu terbaca lak berita tentang sokongan pada PR makin meningkat.
Kalau betul tulen, memang menakutkan pihak-pihak tertentu...

PETALING JAYA, 1 April: Seorang pengkaji media yang juga Pensyarah di Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya, Profesor Dr Abu Hassan Hasbullah hari ini memberitahu sokongan semasa terhadap Pakatan Rakyat (PR) meningkat antara 40 hingga 42 peratus di Sarawak pada masa ini.

Bagaimanapun, Barisan Nasional (BN) masih menguasai sokongan masyarakat negeri itu dengan sekitar 60 peratus dan angka tersebut boleh berubah sekiranya isu-isu tempatan dapat diuruskan dengan bijak oleh parti politik bertanding.

"Setakat ini, data menunjukkan kedudukan PR semakin meningkat iaitu antara 40 hinga 42 peratus, manakala BN yang menguasai pengaruh di lingkaran demografi kawasan luar bandar secara keseluruhan menguasai 60 peratus.

"Namun prediksi persepsi kepercayaan politik ini boleh berubah sekira isu-isu lokal dapat diuruskan dengan baik oleh mana-mana pihak khususnya krisis tanah adat dan perkongsian ekonomi," kata Prof Abu Hassan dalam satu emel yang dikirimkan kepada wartawan bebas.

Isu video seks Anwar tidak beri kesan di Sarawak

Menurut Prof Abu Hassan yang turut terkenal sebagai penganalisis politik dalam dan luar negara turut menganggap isu video lucah yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Dato Seri Anwar Ibrahim turut kurang mendapat tempat di Sarawak berbanding isu-isu tempatan.

"Isu ini (video lucah) tidak akan memberi kesan langsung yang begitu berpengaruh dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak kerana isu ini adalah isu nasional yang amat jauh dari pengetahuan masyarakat Sarawak.

Masyarakat Sarawak juga dijangkakan lebih menumpukan kepada isu tempatan seperti pemilikkan tanah, ketidakadilan sosial masyarakat bumiputera dan isu rasuah serta penyelewengan kuasa politik.

"Di Sarawak krisis adalah lebih banyak pada persoalan masalah-masalah lokal atau tempatan seperti pemilikkan tanah, ketidakadilan sosial bagi masyarakat bumiputera di sana khususnya masyarakat yang berpendapatan rendah dan masih miskin serta isu rasuah dan penyelewengan kuasa politik.

"Isu Video Lucah mungkin hanya diambil berat oleh masyarakat Melayu dan sebahagian dari pemerhati politik yang terdedah pada krisis nasional.

"Sebaliknya hampir 70 peratus masyarakat di Sarawak masih bertarung untuk mengukuhkan posisi dalam ekonomi dan sosial, maka tentulah isu-isu lokal akan lebih mempengaruhi kepercayaan politik mereka," jelas beliau.

Sementara itu ketika mengulas isu video lucah yang sedang hangat diperkatakan beliau menyifatkan Melayu moden hari ini masih belum keluar dari kemelut krisis peradaban.

""Isu Video Lucah bukan soal isu meningkatnya simpati masyarakat terhadap Anwar sekali gus menderu sokongan kepercayaan politik terhadap Pakatan Rakyat.

Melayu mengalami krisis peradaban


"Isu Video Lucah bagi masyarakat adalah krisis peradaban kaum Melayu yang sudah cukup lama terbeban dengan sejarah semacam ini melalui peristiwa-peristiwa sejarah bangsa Melayu yang turut mengheret krisis yang sama," kata beliau.

Prof Abu Hassan turut menyingkap kembali sejarah Melayu yang menurutnya adalah bukti kepada sikap sesetengah orang Melayu yang menggunakan fitnah sebagai senjata politik mereka semenjak zaman dahulu lagi.

"Hang Tuah difitnah berzina dengan gundik raja, sehingga menyebabkan dia terhukum bunuh dan seterusnya mencetuskan kebangkitan revolusi Hang Jebat yang kemudian menyebabkan pertempuran saudara di Melaka.

"Begitu juga fitnah ke atas anak perempuan Sang Rajuna Tapa yang dituduh berzina dengan seorang pemuda di Temasik akhirnya menyebabkan pergelutan antara dua kuasa dan menyebabkan penjajahan Majapahit ke atas Singapura.

"Kita juga diberitahu dalam sejarah tentang kisah Mahsuri yang dituduh berzina dengan Deramang yang menyebabkan pembunuhan ke atas Mahsuri, jadi isu-isu ini adalah berhubungan dengan politik Melayu.

"Dalam keadaan bangsa lain telah berjaya mencipta Google, Facebook, Twitter, iPad, dan sebagainya sedangkan bangsa kita pula tidak habis-habis hidup seperti apa yang dilalui oleh Hang Tuah, Sang Rajuna Tapa dan Mahsuri," jelas beliau.

Bagaimanapun menurutnya lagi, misi untuk menjatuhkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi sia-sia apabila Ketua Umum PKR itu sekali lagi diangkat sebagai simbol perjuangan membela maruah diri, keluarga dan masyarakatnya.

"Perspektif dari mediasfera, isu ini akan menempatkan kembali Anwar sebagai simbol perjuangan diri, keluarga dan masyarakat di kalangan masyarakat tanahair kerana bukan mudah untuk seseorang dan sebuah keluarga menanggung penghinaan yang semacam ini, malah secara berterusan.

"Tentulah masyarakat mula melihat keperluan untuk bersekutu buat perubahan kerana masyarakat sudah tidak mampu menanggung situasi dan krisis politik yang semakin teruk dan semakin mengerikan," kata Prof Abu Hassan.

Prof Abu Hassan turut mengingatkan masyarakat Melayu negara ini yang umumnya berugama Islam dengan ayat 12, Surah Al-Hujurat akan dosa yang ditanggung daripada berprasangka, mencari kesalahan orang lain dan perbuatan fitnah.

"Pertamanya, Allah mengeluarkan perintah yang jelas di dalam Al Quran, Surat Al Hujurat, ayat 12, yang bermaksud - Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada prasangka, sesungguhnya sebahagian daripada prasangka itu dosa, dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah ada di antara kamu yang berbuat fitnah dan tuduhan sebahagian yang lain.

"Apakah ada di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Tentu kamu merasa jijik. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat, lagi Maha Penyayang".
SUMBER :SINI

Jumaat, 1 April 2011

HARAM SETEMPAT GAK KE?

Memang dah jelas haram bukan hanya setempat.
Adapun keharamannya meliputi seluruh negara dan seluruh dunia.
Tapi kenapa masih ada yang buat?!!
Rujuk Majlis fatwa tentang isu ini...

Kalau macam isu kat bawah ni lagi la :

Tidak perlu haram seluruh negara

PUTRAJAYA - Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berpendapat tarian poco-poco hanyalah sejenis tarian berbentuk senaman serta tidak perlu diharamkan di seluruh negara.

“Dari satu tempat ke satu tempat tarian poco-poco ini berbeza. Lagu pun tidak sama. Jadi besar kemungkinan ditimbulkan di Perak kerana di Perak tidak sama dengan tempat lain.

“Tapi di tempat-tempat lain yang saya sendiri perhatikan ia berbentuk lebih kepada senaman yang mana kalau nak buat aerobik itu pada orang tua mungkin agak agresif. Jadi poco-poco ini digunakan sebagai wadah untuk orang bersenam, itu yang saya lihatlah,” katanya di sini semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak untuk mengharamkan tarian itu seperti yang diumumkan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria baru-baru ini.

Bagaimanapun, katanya setiap negeri berhak mempunyai fatwa yang bersesuaian dengan negeri masing-masing, begitu juga di Perak yang sudah tentu mempunyai alasan tersendiri untuk mengharamkan tarian itu.

Harussani dilaporkan berkata, tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh dan pewartaan terhadap fatwa itu akan dibuat tidak lama lagi.

“Poco-poco itu adalah muzakarah fatwa di Perak sahaja. Sehingga kini keputusan itu belum diwartakan. Bermakna selagi itu, ia tidak berkuat kuasa. Kalau berkuat kuasa pun ia hanya di Perak sahaja kerana ia bukan hasil dari keseluruhan muzakarah mufti,” kata Mashitah.

Ketika ditanya sama ada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) perlu mengkaji pengharaman tarian itu, beliau berkata ia perlu dikaji sekiranya terdapat aduan daripada rakyat.

“Kalau tidak ada orang nak mengadu, jadi tiada punca kita nak mengkaji benda ini kerana tidak ada sebarang aduan yang melihat bahawa poco-poco ini berkait dengan perkara-perkara yang bercanggah dengan agama,” katanya.

Terdahulu beliau melancarkan pra-pelancaran Album Masjid: Lambang Ketamadunan Islam di Malaysia yang mempamerkan keunikan gabungan seni fotografi dan fakta mengenai masjid-masjid di seluruh negara. - Bernama
Link

Khamis, 31 Mac 2011

TURUN TENGOK RAKYAT DAN BAGI BANTUAN..

Pemimpin kena sering cakna dan cepat bertindak...

KUPANG – Banjir kilat yang melanda beberapa kawasan sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Kupang mendapat perhatian Menteri Besar apabila turun padang bertemu mangsanya semalam.

Datuk Seri Azizan Abd Razak melahirkan rasa simpati dengan keadaan melanda mangsa banjir di kawasan itu.

Menurutnya, Kerajaan Negeri tetap menyediakan peruntukan dalam menghadapi sebarang bencana termasuk banjir.

“Kita belum ada rancangan menubuhkan sekretariat bagi menghadapi banjir seperti yang berlaku di daerah ini memandangkan ia melibatkan peringkat tempatan dan bukan negeri.

“Namun peruntukan kewangan untuk mangsa terlibat tetap ada iaitu bergantung dengan jenis kerosakan yang dialami,” katanya selepas melawat mangsa banjir kilat di sini.

Hadir sama ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kupang, Johari Abdullah.

Terkini, tiada pusat penempatan dibuka sejak pagi semalam kerana semua mangsa pulang ke rumah masing-masing pada hari kejadian.

Sementara itu, mangsa banjir di Kampung Belakang Panggung Wayang, Hamidah Ahmad, 53, gembira apabila berpeluang menemui Azizan secara bersemuka.

Menurutnya, sumbangan yang diberikan kepada mangsa banjir adalah yang pertama diterimanya walaupun bencana itu kerap berlaku.

“Ini adalah sumbangan pertama yang saya terima sejak mengharungi banjir beberapa tahun lalu.

“Apabila mengetahui Menteri Besar sendiri datang menyerahkan bantuan ini, saya sangat gembira. Saya juga sedih kerana tiada pihak yang membantu selama ini,” katanya.

Seramai lima mangsa banjir dari kampung itu menerima sumbangan daripada Azizan.
sumber : sinarharian.

TURUN TENGOK RAKYAT DAN BAGI BANTUAN..

Pemimpin kena sering cakna dan cepat bertindak...

KUPANG – Banjir kilat yang melanda beberapa kawasan sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Kupang mendapat perhatian Menteri Besar apabila turun padang bertemu mangsanya semalam.

Datuk Seri Azizan Abd Razak melahirkan rasa simpati dengan keadaan melanda mangsa banjir di kawasan itu.

Menurutnya, Kerajaan Negeri tetap menyediakan peruntukan dalam menghadapi sebarang bencana termasuk banjir.

“Kita belum ada rancangan menubuhkan sekretariat bagi menghadapi banjir seperti yang berlaku di daerah ini memandangkan ia melibatkan peringkat tempatan dan bukan negeri.

“Namun peruntukan kewangan untuk mangsa terlibat tetap ada iaitu bergantung dengan jenis kerosakan yang dialami,” katanya selepas melawat mangsa banjir kilat di sini.

Hadir sama ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kupang, Johari Abdullah.

Terkini, tiada pusat penempatan dibuka sejak pagi semalam kerana semua mangsa pulang ke rumah masing-masing pada hari kejadian.

Sementara itu, mangsa banjir di Kampung Belakang Panggung Wayang, Hamidah Ahmad, 53, gembira apabila berpeluang menemui Azizan secara bersemuka.

Menurutnya, sumbangan yang diberikan kepada mangsa banjir adalah yang pertama diterimanya walaupun bencana itu kerap berlaku.

“Ini adalah sumbangan pertama yang saya terima sejak mengharungi banjir beberapa tahun lalu.

“Apabila mengetahui Menteri Besar sendiri datang menyerahkan bantuan ini, saya sangat gembira. Saya juga sedih kerana tiada pihak yang membantu selama ini,” katanya.

Seramai lima mangsa banjir dari kampung itu menerima sumbangan daripada Azizan.
sumber : sinarharian.

Rabu, 30 Mac 2011

AKU SOKONG MUFTI PERAK!!! : HARAM, HARAM, HARAM

Kenyataan macam ni kena cepat.
Sebab dah jadi buah mulut orang ramai.
Masing-masing tertanya-tanya tentang isu-isu terkini.
Kena cepat supaya tidak merebak dan menjadi kegelisahan.
Yang paling utama, bila dah bercampur gaul, laki perempuan tanpa menjaga aurat,
Yang perempuan terlompat-lompat mengoyangkan dan menayangkan apa yang "sangat tak patut dilihat dan ditonton oleh lelaki yang mencari ruang dan peluang...
Pakai pulak baju dan seluar macam balut nangka.
Habis nampak bentuk punggung. Tergeleng-geleng yang duduk belakang.
Memang sah dah haram,haram, haram dan haram.
Bergegar atas dan bawah, memang patut pun kuar kenyataan dari pihak jawatankuasa fatwa dan majlis agama.

Bab aurat bukan fatwa lagi tapi dah jelas dan nyata dalam Syariat Islam...
Mana yang halal mana yang haram.
Soalnya nak taat atau nak ingkar macam dunia ini miliknya.
Ikut suka dia je nak tutup atau nak tutup separuh atau tak nak tutup langsung.

Perak haramkan tarian poco-poco

IPOH – Tarian poco-poco yang popular sebagai aktiviti riadah dalam kalangan suri rumah dan penjawat awam ketika menghadiri kursus dan majlis keraian telah diputuskan sebagai haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak baru-baru ini.
Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh.
Katanya, keputusan sebulat suara itu dicapai pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali ke-186 yang bersidang dari 24 hingga 26 Januari lalu.
“Kajian mendapati tarian yang sering diamalkan di Jamaica itu bercirikan agama Kristian. Oleh itu haram bagi orang Islam mengamalkannya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.
sumber : SINI

Selasa, 29 Mac 2011

110% BUKAN SAYA!!!


Di sebuah sekolah tadika k**** (nama dirahsiakan) kat belah utara, seorang guru sedang menyoal anak muridnya..

Cikgu: "Din, awak ada berapa orang adik-beradik?"
Din : "Ada tiga, cikgu."
Cikgu: "Awak yang paling tua, ke?"
Din: "110% Bukan saya cikgu, datuk saya..."

PELIK!!! : SENI ATAU MENIPU DALAM CERAH?

Isnin, 28 Mac 2011

JANGAN GELOJOH, JANGAN TERBURU-BURU!!!

"Malu itu perisai orang beriman"
Bagi yang berjuang, kena selalu dengar ingatan dan nasihat.
Supaya dapat kuatkan hati dan teguhkan pendirian.
Sentiasa sabar dengan ujian dan tidak berputus asa dengan sebab kekalahan.

Jangan gopoh walaupun hampir menang
Harakahdaily

KUALA KRAU, 27 Mac: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan para petugas parti supaya tidak gopoh di dalam perjuangan.

Katanya, para pejuang tidak boleh gopoh dalam perjuangan, walaupun dilihat hampir untuk menempuh kemenangan.

“Para petugas dakwah ini juga mestilah yakin dengan janji Allah SWT, bahawa tugas yang sangat mulia ini akan dibayar dengan syurga Allah SWT,” ujarnya ketika merasmikan Mesyuarat Agung PAS Kawasan Kuala Krau, dekat sini, hari ini.

Turut hadir ialah Yang Dipertua PAS kawasan yang juga Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau yang juga ahli Parlimen Marang turut mengajak para petugas PAS supaya mengambil pengajaran daripada perjuangan para rasul dan nabi.

“Lihatlah juga pedoman dan rentetan perjuangan para nabi dan rasul alaihimussolatuwassalam yang selama ratusan tahun teguh serta istiqamah pegangannya dalam membawa amanah Allah Taala ini,” ujarnya.

Tambahnya, para pejuang Islam juga hendaklah sabar dalam menempuh jalan ini, dan tidak menjadikan diri mereka di kalangan orang yang ingin cepat dalam mencapai kemenangan.

“Ambillah iktibar janji Allah, bahawa sekiranya jalan perjuangan ini mudah dan cepat, nescaya ramailah penyokong yang akan bersama kita untuk menunggu habuannya. Sedangkan kemenangan memerlukan pengorbanan, dengan menjadikan kemenangan dalam perjuangan ini mestilah dengan tarbiyah, iman dan penuh akhlak Islam dengan tidak membalas dendam sesudah mencapai kemenangan,” ujarnya lagi.

Beliau juga menjelaskan bahawa Allah mengurniakan amanah mentadbir sesebuah kerajaan kepada yang dikehendaki-Nya, sebagai suatu ujian dalam kehidupan di dunia.

Katanya, asas pembangunan negara dari segi pembangunan insan adalah pembangunan roh dan akal dengan iman, ilmu dan akhlak yang mulia.

Menurutnya lagi, Islam yang ingin dilaksanakan oleh sesebuah kerajaan adalah bukan di atas kepentingan politik, tetapi adalah tanggungjawab dari Allah.

Justeru, tegasnya perjuangan Islam memerlukan pengorbanan, tiada jalan mudah dan diiringi karpet baldu yang cantik, tetapi penuh dengan onak dan duri sepanjang jalan perjuangan.

Beliau mengakhiri ucapan perasmian dengan membacakan dua rangkap syair bahasa Arab yang diucapkan oleh Abu al Qaseem As Syaabi dari Tunisia yang meninggal dunia pada pertengahan tahun 1930-an dalam usia muda.

"Apabila bangsa itu mahu menjadi bangsa yang hidup di suatu hari nanti, maka bangsa itu mestilah menyahut seruan beriman dengan seruan qada Allah. Malam pasti akan berlalu dan tibanya waktu siang, dan pastilah gari yang mengikat rakyat itu akan pecah suatu hari nanti."
sumber : SINI
*-Kekejaman dan kezaliman seperti yang diamalkan firaun terus wujud hingga kini