Pengikut

Sabtu, 14 Ogos 2010

Nasihat dari Datuk Seri Mustapa Mohamed...

Kerajaan negeri Kelantan dah buat, yang lain bila pulak?
Tapi, belum sempat ditiru, dah ada yang tegur...

Nasihat ini dicopy kat sini

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed mengingatkan Kerajaan Kelantan agar tidak sewenang-wenangnya membuat peraturan baru seperti penggunaan dinar dan dirham tanpa merujuk kepada kerajaan Pusat.

Mustapa berkata kenyataan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa dinar emas dan dirham perak itu akan dijadikan sebagai mata wang alternatif adalah jelas melanggar peraturan Bank Negara Malaysia (BNM).

"Saya nasihatkan kerajaan Kelantan jangan pandai-pandai (buat peraturan). Apa pun nak dibuat perlu berbincang kerana nanti rakyat terkeliru dengan bidang tugas kerajaan Pusat dan kerajaan negeri.

"Soal mata wang ini bidang tugas kerajaan Pusat, bukan kerajaan negeri dan ini apa yang telah dibuat adalah jelas melanggar undang-undang negara. Kita ada perlembagaan dan peraturan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Badan Perhubungan Umno Kelantan di Kota Bharu, hari ini.

Dua hari lalu Nik Aziz melancarkan mata wang syariah dinar dan dirham yang akan digunakan dalam transaksi seharian termasuk pembayaran gaji kepada kakitangan awam.

Kira-kira 1,000 peniaga di bandar ini dilaporkan bersetuju untuk menerima dinar emas dan dirham perak dalam transaksi perniagaan mereka.

Dinar dan dirham itu dikeluarkan oleh anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Kelantan Golden Trade.

Semalam
, BNM menegaskan hanya mata wang ringgit sah diperakukan bagi pembayaran barangan dan perkhidmatan di negara ini dan menolak penggunaan dinar dan dirham.

Semalam juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa menyalahkan media yang katanya keliru dengan pelancaran mata wang syariah tersebut sedangkan ia adalah pengenalan kepada sistem pertukaran barang yang menggunakan dinar dan dirham itu.

Mengulas isu itu lagi Mustapa berkata apa yang dilakukan Kelantan itu sebenarnya hanyalah bertujuan politik semata-mata dan untuk meraih simpati rakyat yang akhirnya akan menyalahkan kerajaan Pusat kerana menolak penggunaan dinar dan dirham itu.

"Ini tindakan politik dan untuk mendapatkan sokongan politik yang kononnya nanti kerajaan Pusat tidak Islamik dan ini jelas untuk mengasak kerajaan Pusat dan perkara ini amatlah mendukacitakan kami," katanya.

Mustapa berkata ketika ini kenyataan Nik Aziz dan Husam ternyata bercanggah mengenai penggunaan dinar dan dirham itu serta menyifatkan kedua-dua pemimpin PAS itu sudah "terperangkap" dengan isu itu.

Sementara itu Mustapa yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan yakin isu dalaman membabitkan Umno Bahagian Rantau Panjang akan selesai selewat-lewatnya penghujung tahun ini.

"Kita ada langkah tertentu yang akan diambil mengatasinya dan untuk menyakinkan rakyat hari ini kita lancarkan program juara rakyat di bahagian itu dan besar harapan kita keadaan di sana akan kembali pulih demi Umno," katanya.

Turut hadir pada mesyuarat itu Timbalan Menteri Kewangan yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Awang Adek Hussin.

- Bernama

MESTI BACA : JANGAN SAMPAI KITA TERJEBAK SAMA!!!

Memang dah jadi kebiasaan remaja masa kini, tak kiralah pemuda atau pemudinya yang selalu buat benda ni.
Malahan bukan hanya remaja, bahkah yg bukan remaja pun terlibat sama. Maknanya kerja-kerja khurafat ini dah semakin menular dalam masyarakat akibat terpengaruh dengan agenda musuh-musuh Islam demi menghancurkan akidah umat Islam.
Moga ada kebaikan pada perkongsian ini :

JAUHI AMALAN BACA RAMALAN BINTANG WALAUPUN SUKA2

SOLAT mereka yang membaca ramalan bintang sama ada di akhbar, majalah atau di internet tidak akan diterima Allah selama 40 hari, tidak kira mereka percaya atau sebaliknya kerana perbuatan itu sama seperti berjumpa dengan tukang ramal.

Pensyarah fakulti Syariah dan Undang-undang Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nik Salida Suhaila Nik Saleh, menjelaskan perkara itu berdasarkan ulasan ulama terkenal Yusuf al-Qardawi mengenai hukum membaca ramalan bintang.

Katanya, walau seseorang itu tidak membenarkan apa yang dibaca, solatnya tetap tidak diterima selama 40 hari dan jika membaca serta membenarkan pula ramalan itu, maka orang itu dikatakan kufur kepada ajaran Muhammad.

Bagaimanapun katanya, jika membaca dengan tujuan untuk membantah, menjelaskan dan mengingkari amalan syirik, hukumnya dituntut malah menjadi wajib kerana tujuan memberi pengajaran kepada orang lain.

“Jelas amalan meramal, membaca dan menaruh sikit rasa yakin apa dikatakan ramalan bintang itu perlu dijauhi mulai hari ini. Ini bukan perkara main-main atau seronok-seronok kerana ia bercanggah dengan hukum Islam,” katanya.

Katanya, perkara itu juga jelas daripada hadis riwayat Muslim bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang datang kepada dukun kemudian dia membenarkan terhadap apa yang dikatakan olehnya, maka solat orang itu tidak diterima Allah selama 40 hari.”

Perbahasan mengenai minat masyarakat hari ini terhadap ilmu ramalan termasuk membaca horoskop dibincangkan Nik Salida bersama Al-Fadhil Kadi Daerah Temerloh, Badli Shah Alauddin, dalam program Halaqah terbitan TV9 yang disiarkan malam Ahad lalu dengan tajuk Bintang 12.

Program yang mengulas mengenai ayat 105, surah an-Nahl, mengajak penonton menghindari perbuatan berjumpa atau mempercayai tulang tilik dan tukang ramal kerana Allah memberi amaran mengenai golongan pembohong itu.

Nik Salida berkata, tidak dinafikan ramai yang mengatakan tujuan mereka membaca ramalan bintang adalah suka-suka tetapi amalan bermula daripada suka-suka itu akhirnya menyebabkan mereka menjadi obses seterusnya terpengaruh dengan apa yang dibaca.

Katanya, ada kalangan masyarakat hari ini yang melanggan ramalan bintang melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) untuk mengetahui apa yang diperkatakan mengenai nasib mereka atau perkara bakal dilalui mereka setiap hari, minggu atau bulan.

Sedangkan, perbuatan itu bukan saja merosakkan akidah malah menyebabkan hidup mereka tidak keruan kerana pengaruh ramalan itu sedikit sebanyak memberi kesan kepada aktiviti atau perancangan mereka pada hari itu.

“Jika tidak percaya atau untuk suka-suka kenapa hingga melanggan SMS horoskop. Maknanya bangun pagi kita mahu tengok apa yang diramalkan untuk kita hari itu. Begitu juga dengan membaca di akhbar dan majalah, kenapa kita hendak tahu ramalan.

“Jika katanya dalam bab rezeki apa yang diperoleh tidak setanding kerja dilakukan, maka akan timbul perasaan malas buat kerja sebab rezeki yang dapat sikit saja. Kesan ramalan ini bukan saja pada akidah, juga aspek psikologi.

“Daripada suka-suka itu juga apabila kebetulan perkara diramalkan itu benar berlaku ia mula menerbitkan kepercayaan yang akhirnya menyebabkan mereka jatuh ke lembah kepercayaan perkara karut-marut ini,” katanya.

Badli Shah berkata, golongan yang percaya kepada Bintang 12 atau ramalan tukang tilik mengenai untung nasib atau hari baik dan tidak adalah mereka yang tidak percaya ketentuan Allah serta ciptaannya.

Beliau berkata, Allah sudah memberi amaran mengenai golongan itu di dalam al-Quran di mana Allah murka dan mengatakan mereka sebagai golongan pembohongan serta penipu kerana mendahului takdir Allah.

Katanya, apa yang dikhuatiri ialah disebabkan ramalan itu umat Islam lupa bahawa setiap sesuatu yang terjadi itu adalah dengan izin Allah dan ini memberi kesan daripada sudut akidah mereka.

“Jika Allah tidak izinkan perkara itu berlaku, ia tidak akan jadi. Tukang ramal pusinglah daun terup atau biarlah burung dia bercakap tetapi tanpa izin Allah tidak akan berlaku. Malangnya kita tengok, zaman moden ramai yang kembali percaya dan mencari petunjuk daripada zodiak,” katanya.

Katanya, kepercayaan kepada ramalan terutama tukang tilik dan ahli nujum boleh mendatangkan kesan negatif seperti menyebabkan pergaduhan antara suami isteri, permusuhan sesama jiran atau sahabat karib.

Contohnya, isteri yang diberitahu mengenai sikap suami atau ramalan bahawa suami akan berkahwin lagi pastinya menyebabkan berlaku perbalahan dan paling malang lagi jika perkara itu tidak benar sama sekali.

Rasulullah SAW turut berdepan dengan kelompok masyarakat Arab yang taksub dengan ramalan dan kiraan bintang hingga Baginda menyebut akan tiga golongan itu terdiri daripada mereka yang mampu meramal bintang, meramal barang hilang dan melakukan ramalan berdasarkan pergerakan bintang di langit.

Malah, Baginda SAW pernah didatangi beberapa orang yang meminta Baginda meramal masa depan orang Arab tetapi Baginda memberitahu, jika diketahui perkara ghaib nescaya dirinya sudah mendapat kemewahan serta terlepas dari musibah.

Mengulas mengenai sejarah Bintang 12, Badli Shah berkata, kepercayaan itu berasal dari Mesopotania, daerah asal orang Babylon terletak antara sungai Tigris dan Euphrates dan kini terletak di tenggara Iraq.

Ilmu itu berkembang sejak Babylon kuno 200 tahun sebelum masihi dan secara bertahap.. Amalan dan kepercayaan itu semakin berkembang hingga tahap yang dikenali sebagai horoskop atau Bintang 12 yang mengaitkan keperibadian dengan tarikh lahir berpandukan bintang.

“Contohnya bintang Capricorn untuk mereka yang lahir 22 Disember hingga 20 Januari ikut mitos Yunani ialah lambang kambing. Kambing itu bernama Almateus dan pernah beri air pada Dewa Zeus iaitu dewa tertinggi bagi bangsa kuno ketika kecil.

“Oleh itu, bagi mengenang jasa kambing itu ia dijadikan bintang dan bercahaya di langit. Kesimpulannya, Capricorn itu kambing saja. Di sini pun banyak kambing, tidak perlu tengok ke langit. Umat Islam perlu renung sejenak adakah bintang ini sesuai dengan peribadi Muslim.

“Sesuai ke jika umat Islam percaya kepada bintang kambing biri-biri atau lambang orang lelaki gagah tuang air dalam tempayan besar sedangkan banyak perkara lain lebih bermanfaat yang boleh kita fikirkan,” katanya.

Justeru, beliau menasihati kepada umat Islam supaya menjauhi amalan membaca ramalan bintang atau tulang tilik walaupun untuk suka-suka kerana boleh memberi kesan kepada akidah serta amalan solat yang dilaksanakan.

Jumaat, 13 Ogos 2010

SELAMAT...

Penulis mengucapkan selamat berbuka puasa untuk hari yang ke2..
Berbuka puasa adalah salah satu daripada 2 kegembiraan bagi orang-orang yang berpuasa..
Mempercepatkan berbuka bila tiba waktunya adalah sunat..
Semoga puasa kita semua diterima Allah sebagai amalan orang-orang yang soleh...
Dan kita antara yang terpilih memasuki pintu Ar-Rayyan.. InsyaAllah..

Khamis, 12 Ogos 2010

KENA JERAT!!!


Kerana perut badan binasa...
Silap langkah merana dunia dan akhirat.
Mengutamakan dunia lupa pada akhirat menjadi sebab manusia alpa dan lalai, akibatnya derita menanti.

Rabu, 11 Ogos 2010

Tun Dr Mahathir kena kecam lagi?

Mukaddimah: Pertimbangan dalam memilih sesuatu pandangan mestilah berasaskan dalil manakah yang paling kuat. Hujjah siapakah yang paling menepati prinsip Hukum Islam.
Bila mana Al-Quran dan Hadis menjadi rujukan utama, insyaAllah, kecenderungan kita pada sesuatu pandangan itu lebih hampir pada kebenaran.
Sumber dari SINIKUALA LUMPUR, 11 Ogos — Pemimpin-pemimpin PAS mengecam Tun Dr Mahathir Mohamad yang melabelkan parti itu hipokrit sambil mendakwa Umno yang mahu meraih sokongan dengan menggunakan kekerasan atas nama Islam, antara lain tindakan yang menyumbang kepada serangan gereja dan protes kepala lembu.

Malah pemimpin-pemimpin itu juga menafikan dakwaan bahawa PAS hanya mahu mengambil hati pengundi Cina bagi mendapatkan sokongan mereka, dengan menekankan bahawa asas dasar parti itu ialah menekankan keadilan Islam kepada semula tanpa mengira kaum dan agama.

Ahli jawatankuasa kerja PAS pusat Dr Dzulkefly Ahmad berkata, pati itu sentiasa konsisten dengan perjuangan dalam menyebarkan keadilan menerusi Islam tanpa kisah siapa penerimanya sama ada Cina, Melayu ataupun India.

“Apa yang beliau (Dr Mahathir) cakap ini? Kami sangat jelas dengan kepercayaan kami dan kami tidak pernah terkeluar daripada dasar ini.

“Kami jujur sejak penubuhan (PAS), konsisten dalam kempen dan meletakkan Islam sebagai asas perjuangan, dan memperlihatkan komitmen kami.

“Kami sentiasa bercakap mengenai keadilan Islam dan kesamaan dan kesaksamaan bagi semua, kesemua ini digariskan dalam Islam.

“Ini diperturunkan dan dituntut ke atas kami sebagai seorang Muslim, untuk menyediakan keadilan kepada semua,” kata beliau kepada The Malaysian Insider sambil menegaskan, ia bukan digerakakn atas motif politik semata-mata.

Dalam tulisan blognya dua hari lalu, Dr Mahathir, perdana menteri negara yang paling lama berkhidmat sebelum bersara pada Oktober 2003 mendakwa PAS memperlihatkan sifat hiporkit mereka dengan hanya berpura-pura mahu memberi ruang kepada orang Cina untuk mendapatkan undi mereka.

Dr Mahathir juga mendakwa PAS kelihatan menyokong masyarakat Cina bukan kerana mahu mahu membantu tanpa mengira kaum dan agama, tetapi kerana ia mahu memainkan sentimen perkauman Cina untuk memenangi sokongan mereka.

Hipokrasi sangat tebal dalam politik negara ini, kata bekas presiden Umno ini.

Pendirian yang hampir sama dilihat dikeluarkan oleh Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek baru-baru ini.

Kata beliau, kedua-dua PAS dan Umno menggunakan Islam untuk meraih sokongan politik.

Dalam kenyataannya, Dzulkefly meneruskan kecaman terhadap pemimpin veteran itu dengan menekankan bahawa Umno yang menggunakan ‘Islam yang keras’ untuk mencari sokongan pengundi.

Justeru kata beliau, pendekatan terbaru Umno itu hanya akan membawa kepada keadaan huru-hara dan perkauman di negara ini.

“Ajaran Islam menentang rasuah, ia mengajar tentang soal mempertahankan hak kaum-kaum lain dalam amalan mereka, sama ada dalam aktiviti agama ataupun bukan agama,” katanya.

“Umno tidak melakukan yang ini. Mereka menggunakan Islam secara berbeza. Mereka serang gereja, mengadakan protes kepala lembu... ini Islam yang mereka ada,” katanya.

Dzulkefly menekankan, berbeza daripada Umno, PAS tidak menggunakan Islam sebagai alat untuk meraih undi.

“Kami adalah alat Islam, tetapi tidak menggunakan Islam sebagai alat,” katanya.

Beliau juga mengetepikan pandangan Dr Mahathir bahawa kepimpinan Barisan Nasional (BN) hanya akan memberi lebih banyak kuasa politik kepada masyarakat Cina jika orang Melayu mengembangkan kekuatan ekonomi mereka.

Beliau yakin soal itu tidak akan menjadi realiti.

“Ia tidak berasas sama sekali,” kata beliau sambil menambah, orang Cina tidak akan diberikan lebih kuasa politik di bawah BN.

“Daripada 165 kerusi (Parlimen) di Malaysia Barat, 96 dipegang oleh orang Melayu dan 69 oleh bukan Melayu.

“Daripada 222 kerusi Parlimen, sebanyak 131 kerusi dipegang oleh Melayu dan 91 bukan Melayu,” katanya lagi.

“Jadi, apa yang beliau cakap?” kata Ahli Parlimen Kuala Selangor ini sambil menambah, BN mahu memainkan politik perkauman takut dengan prinsip pecah dan memerintah.

“Mereka kini bercakap mengenai penyatuan Melayu kerana mereka bimbang Cina akan memerintah negara ini? Kami tidak boleh menerima politik perkauman macam ini,” katanya.

Seorang lagi pemimpin PAS, Dr Mohd Hatta Ramli memberitahu, kenyataan terbaru Dr Mahathir ini dengan sendiri menuduh orang Cina tidak berupaya untuk berfikir dengan sendiri.

“Tiada gunanya Dr Mahathir menuduh kami. Masyarakat Cina tahu di mana mereka berdiri,” kata beliau.

Kata Bendahari PAS ini, sekarang Dr Mahathir cuba hendak mengatakan bahawa PAS mahu membohongi orang Cina dengan janji-janji tetapi sebenarnya mereka mempunyai kesedaran politik yang tinggi.

“Mereka tahu di mana mereka berdiri dalam politik Malaysia dan sesiapa datang membuat janji-janji tidak berwibawa hanya akan menjadi bahan ketawa negara,” katanya.

Kata beliau, PAS berusaha untuk menyediakan peluang yang adil dan saksama kepada semua, dan pada masa yang sama tidak berani membuat janji-janji yang tidak boleh ditunaikan.

Malah dakwa beliau, bekas perdana menteri itu sedang bekerja keras untuk menunjukkan yang beliau masih relevan dalam politik negara ini dan terus berpolitik bagi pihak BN.

“Kami di PAS mengecam politik perkauman dari awal lagi. Kami menolak pemikiran sempit.

“Umno mengamalkan politik Melayu sempit, MCA juga mengamalkan politik sempit. Ini sebabnya kami menolak kerjasama Umno dengan MCA dari awal lagi,” kata beliau sambil menambah, kerjasmaa PAS dengan DAP dalam Pakatan Rakyat adalah atas dasar keadilan kepada semua, bukannya politik perkauman.

Bekas setiausaha agung PAS Datuk Kamaruddin Jaafar sealiran dengan pandangan kedua-dua rakannya itu tetapi menambah beliau tidak terkejut dengan tuduhan Dr Mahathir itu.

“Ini adalah tuduhan yang dilemparkan ke atas kami dari semua sudut tetapi buktinya adalah apa yang kami lakukan dalam parti dan juga di neger-negeri yang kami mentadbir,” katanya.

Ahli jawatankuasa kerja PAS pusat ini memberitahu, sebagai contoh parti itu memperlihatkan keikhlasan untuk bekerjasama dengan bukan Islam dengan mewujudkan sayap baru.

PAS menaikkan taraf Kelab Penyokong PAS menjadi Dewan Himpunan Penyokong PAS Mei lalu.

“Ini bukti jelas PAS telah membawa peranan hak bukan Islam ke dalam parti. Jadi, bagaimana anda boleh mengatakan kami ini hipokrit,” katanya.

AHLAN YA RAMADHAN... JAUHI BERPERANGAI MACAM YAHUDI!!!

Ramadhan adalah bulan umat Muhammad s.a.w. Bersabda Rasulullah s.a.w. bermaksud, "Apabila tiba bulan Ramadhan maka akan dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutupkan pintu-pintu neraka lalu diikatkan semua syaitan. "Sabda baginda dalam hadis yang lain, "Jika umat manusia itu mengetahui akan kelebihan yang ada di dalam bulan Ramadhan nescaya umatku akan menginginkan supaya dijadikan sepanjang tahun itu sebagai bulan Ramadhan."
1. Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah sebanyak 1000 kali ganda.
2. Setiap amalan sunat akan diberikan ganjaran pahala amalan fardu.
Ramadhan dibagikan kepada tiga bahagikan kepada tiga bahagian istimewa bagi mereka yang berpuasa iaitu bahagian pertamanya dipenuhi dengan rahmat Allah, bahagian kedua dipenuhi dengan keampunan dari Allah dan bahagian ketiga pembebaan dari siksa api neraka.
3. Dituntut supaya mengerjakan solat sunat tarawih, witir dan solat-solat sunat yang lain.
4. Banyakkan berdoa, berzikir, selawat, membaca al Quran, bertaubat dan lain-lain amalan sunat.
5. Banyakkan bersedekah kepada fakir miskin dan membantu mereka yang berada di dalam kesusahan dan yang ditimpa kemalangan.
6. Menggandakan amalan sunat terutamanya pada 10 hari terakhir Ramadhan bagi mengharapkan keberkatan dan kebesaran malam ‘Lailatul Qadar’ seperti beriktikaf di masjid dan sebagainya.
7. Menghidupkan malam-malam Ramadhan dengan mendirikan qiamullail terutama pada 10 hari yang terakhir

Selasa, 10 Ogos 2010

PERANGAI YAHUDI: MENCIPTA FITNAH !!!

Memang perangai jenis mereka ini dah terbukti tak boleh dipercayai, dulu, kini dan selamanya.
Amat rugi dan amat malang jika masih ada yang nak percaya pada dakwaan golongan ini.
Bertambah teruk jika kita menjadi menyokong dan pembela mereka dengan membeli prodak mereka secara berterusan dulu, kini dan selamanya...

BEIRUT: Pemimpin Hezbollah mendedahkan rakaman intipan dari udara yang mengaitkan Israel dengan pembunuhan Perdana Menteri Lubnan, Rafik Hariri, pada 2005.

Bagaimanapun, Sheik Hassan Nasrallah yang bersembunyi sejak peperangan antara Hezbollah dan Irael pada 2006, mengakui rakaman itu bukan bukti muktamad.
“Ini adalah bukti, petunjuk...yang membuka lembaran baru dalam siasatan ini," kata Nasrallah dalam sidang media menerusi hubungan satelit.
Nasrallah berkata rakaman yang dibuat dari 1990-an hingga 2005 itu adalah intipan Israel terhadap kawasan yang dilalui Hariri, termasuk lokasi di mana beliau terbunuh, dan dipintas Hezbollah.

Beliau berkata, ini membuktikan Israel memantau pergerakan Hariri untuk tujuan membunuh.

Pendedahan itu dibuat ketika tribunal antarabangsa yang berpangkalan di Belanda dijangka mengumumkan hasil siasatan itu.

Hariri dibunuh dalam letupan bom trak pada Hari Kekasih yang banyak pihak menuduh Syria bertanggungjawab.
Syria yang menyokong perjuangan Hezbollah, menafikan sebarang pembabitan dalam pembunuhan Hariri. - AP

Isnin, 9 Ogos 2010

PANAS; JANGAN LA SAMPAI MENGATA DULANG?

Menyuruh orang lain berjalan betul memang mudah.. Masa belum menang cakap macam lain.Bila dah menang cakap macam lain.
Mengekalkan maruah kemenangan itu bukanlah suatu yang mudah.
Jangan sampai rakyat menyampah. Siasat jangan tak siasat... Hukum siapa yang didapati bersalah, yang berperangai sama je dengan yang kuat menggunakan pangkat dan kedudukan untuk membesarkan perut anak beranak semata-mata.

Benar atau sahih, pakat baca berita ini :
sumber :di sini

KUALA LUMPUR, 9 Ogos — Isu surat sokongan melibatkan pemimpin kanan DAP Selangor berhadapan dengan persimpangan baru ekoran pendedahan satu surat sokongan, didakwa ditandatangani Ronnie Liu lebih awal — pernah dikeluarkan kepada syarikat milik anak Tee Boon Hock.

Pendedahan pengeluaran surat sokongan kepada anak Tee, bekas pembantu khas Liu dan bekas ahli Majlis Perbandaran Klang (MPK) yang dipecat awal bulan ini, dijangka akan menjadi asas baru kepada pembelaannya kelak.

Surat sokongan untuk lima syarikat termasuk kepada syarikat Tee, perkhidmatan AA, bertarikh 14 April 2008, yang membawa tandatangan Liu menggunakan kepala surat Exco Kerajaan Negeri.

Surat itu dialamatkan kepada Pengarah Alam Sekitar dan Landskap MPK, bagi tujuan mendapatkan kerja-kerja bernilai RM1 juta, memperakui syarikat-syarikat itu sebagai kontraktor yang beralamat di bahagian Dewan Undangan Negeri Pandamaran.

Liu Ahli Dewan Undangan Negeri Pandamaran.

Salinan surat yang diperoleh The Malaysian Insider hujung minggu lalu menunjukkan Liu telah memperakui Perhidmatan AA kira-kira empat bulan sebelum Tee, yang merupakan pembantu khasnyaa ketika itu menandatangani surat sedemikian.

“Tee hanya ikut preseden dan Liu tidak boleh mendakwa yang beliau tidak tahu apa apa dalam isu ini,” kata seorang anggota DAP kepada The Malaysian Insider.

Liu pada awalnya berkata tidak ada elemen salah guna kepala surat tetapi kemudian membuat aduan polis bahawa surat-surat sokongan telah disalahgunakan.

Kerjaan negeri kini menyiasat isu ini dan telah menegaskan, amalan pengeluaran surat-surat sedemikian akan diteruskan meskipun ada pemimpin Pakatan Rakyat (PR) yang membantahnya.

Tee dilantik sebagai ahli majlis MPK pada Julai 2008 dan surat sokongan dikeluarkan oleh beliau pada bulan berikutnya.

Beliau dipecat dari parti atas alasan konflik kepentingan kerana melibatkan syarikat anggota keluarga.

Pemimpin itu berpendirian tegas bahawa kesemua surat yang ditandatangani adalah atas arahan Liu dan tidak tahu yang anaknya menganggotai syarikat yang membida kontrak kerajaan.

Ketika dihubungi semalam, Tee memberitahu The Malaysian Insider bahawa pihak polis juga mempunyai salinan surat-surat itu.

“Saya tidak mahu berkata apa-apa kerana tidak mahu menjejaskan siasatan kes,” katanya.

Bagaimanapun Tee menambah, beliau akan membangkitkan isu itu apabila mengemukakan rayuan berhubung keputusan pemecatannya.

Liu pula memberitahu The Malaysian Insider, beliau juga dimaklumkan tentang surat sedemikian semasa disoal siasat polis minggu lalu.

“Ia kelihatan macam tandatangan saya tetapi saya tidak pasti sama ada saya yang mengeluarkannya,” kata beliau.

Malah kata Liu, pihak polis juga menunjukkannya satu lagi salinan surat sokongan yang membawa tandatangan yang beliau tidak dapat mengenal pasti.

“Ada kemungkinan surat-surat ini dipalsukan kerana saya tidak dapat mencari surat asal,” kata wakil rakyat dan Exco penggal pertama ini.

Bagaimanapun kata Liu, meskipun surat-surat itu dikeluarkan, tidak ada elemen konflik kepentingan kerana ia dikeluarkan sejurus selepas PR menawan Selangor manakala Tee masih belum dilantik sebagai ahli majlis MPK ketika itu.

“Malah saya tidak pasti sekiranya anak Tee adalah pengarah syarikat itu (Perkhidmatan AA) ketika itu,” katanya lagi.

Liu dijadual menghadap jawatankuasa disiplin DAP Khamis ini berhubung peranannya selepas Tee disabitkan kesalahan sebelum ini dan dipecat dari DAP.

Bagi mengelakkan salah guna kuasa selepas ini, Liu berkata, beliau telah mengeluarkan kesemua kepala surat dan cap meterai dari pejabatnya di Pandamaran dan menggantung tiga pembantu khasnya.

“Mulai sekarang, saya akan menandatangani surat-surat perakuan,” katanya.

Tindakan itu diambil ekoran aduan bahawa surat-suratnya digunakan oleh pihak tertentu untuk mendapatkan layanan khas.

Ahad, 8 Ogos 2010

HAKIKI ATAU KIASAN...

sambungan :

Satu dalil yang mempunyai makna hakiki atau kiasan.

Kadang kala sesuatu perkataan itu boleh juga mempunyai dua makna, satu makna yang sebenar dan satu makna yang tersembunyi atau kiasan. Dalam kaedah usul fiqh ini digelar sebagai Lafaz Hakiki dan Lafaz Majazi.Contoh yang selalu dibicarakan ialah hukum batal atau tidak wudhu’ apabila bersentuhan antara lelaki dan perempuan. Perbicaraan ini merujuk kepada firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:
…atau kamu telah menyentuh perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air… [al-Nisaa’ 4:43 dan al-Maidah 5:06)

Perkataan La-ma-sa boleh difahami secara hakiki iaitu bersentuhan dan boleh juga difahami secara majazi iaitu bersetubuh antara lelaki dan perempuan. Hikmah di sebalik penggunaan lafaz kiasan di dalam ayat ini ialah kerana Allah enggan menggunakan secara terus-terang perkataan yang mewakili sesuatu perbuatan yang mengurangkan kesopanan dan kemuliaan bahasa al-Qur’an. Perkataan ‘bersetubuh’ adalah kurang sopan untuk digunakan dalam al-Qur’an maka Allah menggunakan perkataan ‘bersentuhan’ sebagai alternatif lain.
Al-Syafi‘e berpendapat wudhu’ seseorang itu batal apabila bersentuhan antara berlainan jantina berdasarkan ayat di atas. Malik dan Ahmad berpendapat wudhu’ seseorang yang bersentuhan kulit antara berlainan jantina hanya akan menjadi batal apabila timbulnya perasaan syahwat. Jika tidak ada syahwat maka tidaklah membatalkan wudhu’.
Di sini kita dapat juga melihat walaupun berdasarkan kepada dalil yang sama, para imam mazhab menafsirnya dengan cara yang berbeza, sesuai dengan keluasan ilmu masing-masing. Setiap mereka mempunyai hujahnya dan setiap mereka mempunyai kebenarannya.