Pengikut

Jumaat, 21 Januari 2011

BETUL KE ROSMAH TIDAK RISAU? ABIS TU SAPA YANG RISAU?

Kalau tertengok TV1, atau TV-TV lain pasti dan mesti ada berita tentangnya.
Inilah yang disukai rakyat. Rajin bekerja dan rajin cari peluang bagi meningkatkan ekonomi negara Malaysia tercinta.
Rakyat akan dapat menilai dan membuat perbandingan dengan isteri-isteri perdana menteri sebelum ini. Rakyat makin sedar dan akhirnya rakyat juga yang membuat keputusan.

Apapun Datin Seri Rosmah telah membuat kenyataan. Sumber dari SINI

Rosmah tidak risau dengan pengkritik

Datin Seri Rosmah Mansor berkata beliau tidak terganggu dengan komen negatif yang dilemparkan terhadap beliau berhubung lawatannya ke seberang laut.

Isteri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu berkata semua lawatannya diatur selepas beliau menerima jemputan daripada kerajaan atau menteri wanita sesebuah negara yang terlibat.

Bercakap kepada media Malaysia di Muscat pada akhir kunjungan empat hari ke Oman pada Rabu, Rosmah berkata beliau akan membuat lawatan itu apabila diperlukan bagi menyampaikan ucaptama di majlis-majlis tertentu.

"Jadi, biar mereka kata apa yang mereka nak kata, tapi saya rasa bahawa lawatan ini sangat berfaedah bukan sahaja kepada kita tetapi kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama atau malah parti apapun yang mereka wakili," katanya menyentuh mengenai lawatannya terutama ke Oman.

"Saya berada di sini bukan untuk mewakili seksyen tertentu masyarakat tetapi kami di sini mewakili rakyat Malaysia," kata Rosmah menjelaskan bahawa beliau dan anggota rombongannya diterima baik di sini dan pemerintah Oman, Sultan Qaboos Bin Said, sendiri mengambil berat lawatan itu.

Bernama melaporkan dalam lawatan itu, Rosmah disertai beberapa anggota Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti).

Beliau merupakan tetamu kerajaan Oman, kali pertama dalam tempoh 20 tahun, seorang kenamaan Malaysia diberi keistimewaan itu.

Rosmah juga mengulas mengenai lawatannya ke Arab Saudi baru-baru ini di mana beliau memberi ucapan dalam satu persidangan antarabangsa mengenai pengurusan kualiti menyeluruh dalam pendidikan.

"Saya dimaklumkan di Riyadh bahawa saya dijemput bukan hanya kerana saya isteri seorang perdana menteri. Apa yang nyata, mereka telah menyelidik dan mengkaji untuk melihat apa yang saya telah sumbangkan kepada pendidikan kanak-kanak terutama bagi yang berumur di bawah empat tahun dan begitu juga dengan kanak-kanak yang berbakat.

"Dan saya sangat gembira bahawa malah di Arab Saudi, mereka telah mengiktiraf kenyataan bahawa adalah sangat penting memberi perhatian kepada pendidikan awal dan jagaan ke atas kanak-kanak dan juga kanak-kanak yang berbakat," katanya.

Kepada pengkritik beliau, Rosmah berkata: "Bagi saya, jika mereka mahu bersungut, saya tidak ada isu. Biarkan saja. Saya hanya lakukan ini sebagai isteri seorang pemimpin.

"Ia adalah tugas dan tanggungjawab saya untuk membantu setakat yang saya mampu, terutama yang berhubung usaha untuk memperkasakan wanita dan isu-isu kanak-kanak."

"Saya tidak terbabit dalam politik, saya tidak terbabit dengan polisi kerajaan - yang telah dijalankan oleh Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan Kabinet.

"Kita hanya membantu dari segi masa dan usaha dan (demi) kepentingan kanak-kanak dan mereka yang kurang bernasib baik, jadi apa masalahnya." – 20/1/2011

Khamis, 20 Januari 2011

TENGOK BETUL-BETUL... JANGAN SALAH TAFSIR!

Seorang wanita muda penyokong kuat kerajaan pusat sedang berjalan menuju kearah seorang lelaki tua yang sedang berehat di serambi rumahnya. Rumah lelaki tua itu agak uzur.

Setelah tiba, wanita muda itu berkata, " Saya tengok encik ni ceria aje. Apa rahsia yang menyebabkan encik panjang umur dan sentiasa ceria?"

"Takde rahsia apa pun. Cuma saya merokok 3 kotak besar sehari, minum arak, berjudi, makan makanan berlemak, makanan segera dan tak pernah sekalipun bersenam", kata lelaki itu dengan suara tersekat-sekat seolah menyembunyikan rasa riak yang berlebihan.

"Wah! Hebatnya encik", kata wanita muda itu. "Berapa usia encik sekarang?

"Baru dua puluh lima."


Begitulah adanya..

Rabu, 19 Januari 2011

Agenda Rosmah untuk masa depan..

Masa Depan Asia, Agenda Rosmah Seterusnya Di Dhaka

DHAKA, 18 Jan (Bernama) -- Bangladesh yang sedang dihimpit kemelut ekonomi, akan mengorak langkah pada tahun ini untuk masa depan Asia, menjemput para intelektual dari seluruh dunia untuk membahaskan mengenai kemiskinan, keselamatan, tadbir urus dan alam sekitar -- tema utama yang dihadapi rantau berkenaan.

Di Dhaka, ibu negara Bangladesh, isteri Perdana Menteri Malaysia Datin Seri Rosmah Mansor akan menyertai kumpulan tokoh-tokoh terkemuka seperti bekas Wanita Pertama Jepun, Akie Abe dan Cherie Blair, peguam hak asasi manusia terkemuka Britain, untuk membincangkan mengenai masa depan rantau itu.

Beliau akan menyampaikan ucaptama pada simposium anjuran Asian University for Women (AUW) bertema "Imagining Another Future for Asia: Ideas and Pathways for Change" (Bayangkan Satu Lagi Masa Depan Asia: Idea dan Jalan Bagi Perubahan).
*(gambar sekadar hiasan.)

"Objektif kami ialah untuk menarik perhatian terhadap perbezaan besar di Asia dan mendapatkan kerjasama lebih luas di kalangan negara-negara Asia.

"Sesetengah negara di Asia amat berjaya seperti Malaysia, manakala sesetengah lagi negara seperti Bangladesh, masih bergelut.

"Kami mahu menghantar mesej kepada pemimpin-pemimpin dunia bahawa masa depan akan membabitkan generasi muda, separuh daripadanya ialah wanita. Dan, pendidikan dan kesamarataan adalah kritikal dalam menyelesaikan masalah-masalah," kata Pengasas dan Pemangku Naib Canselor AUW Kamal Ahmad kepada Bernama pada Selasa.

Selepas melakukan lawatan ke beberapa ibu negara di Timur Tengah awal bulan ini, Rosmah akan tiba di Dhaka, untuk membincangkan mengenai masalah yang dihadapi negara-negara Asia, rantau yang merupakan tunggak kepada pertumbuhan ekonomi tetapi pada masa yang sama penduduknya berdepan dengan pelbagai masalah dan bencana, sebahagian besarnya akibat ketidakseimbangan antara pembangunan ekonomi dan pertumbuhan populasi.

Membasmi kemiskinan dan buta huruf, pengagihan kekayaan secara tidak seimbang dan melindungi alam sekitar serta pelbagai masalah mendesak yang lain, adalah antara ciri-ciri Asia, disebalik pelbagai kisah kejayaan ekonominya.

Bank Pembangunan Asia yang berpejabat di Manila menganggarkan 1.7 bilion penduduk hidup dengan pendapatan harian bawah US$2 (RM6) di seluruh dunia, dan dua pertiga daripada penduduk miskin dunia terdapat di rantau Asia dan Pasifik.

Rosmah akan melawat Dhaka, yang juga sedang dihimpit masalah ekonomi, dari 19-20 Jan bersama-sama 30 anggota delegasi Malaysia.

Atur cara lawatan beliau termasuk perjumpaan dengan Perdana Menteri Bangladesh Sheikh Hasina dan Blair.

Datin Paduka Marina Mahathir, komentator terkenal Malaysia juga akan mengambil bahagian dalam simposium itu.

AUW yang terletak di Chittagong, institusi pengajian tinggi khusus untuk wanita, akan menganjurkan simposium antarabangsa selama tiga hari itu bermula 20 Jan di Dhaka.

sumber : BERNAMA

RINDU PADA SUARA MUFTI..

Mufti Perak: Pembesar suara selain untuk azan tak perlu

January 19, 2011

KUALA LUMPUR, 19 Jan — Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria juga berkata pengurusan masjid atau surau tidak perlu menggunakan pembesar suara selain untuk tujuan azan, tetapi menegaskan pihak berkuasa tidak perlu mewujudkan garis panduan yang baru.

Kata beliau, hanya untuk tujuan azan yang perlu menggunakan pembesar suara manakala bacaan-bacaan lain tidak perlu.

“Hanya azan sahaja yang gunakan pembesar suara, yang lain tidak perlu. Bacaan lain hanya gunakan (pembesar suara) dalam masjid sahaja.

“Tak usahlah nak ganggu orang lain, lagipun tak disuruhkan dalam Islam gunakan pembesar suara selain azan,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Tambah Harussani, peraturan supaya pembesar suara digunakan hanya untuk azan juga tidak perlu kerana ia garis panduan sudah sedia ada.

“Saya ingat ia (peraturan) sudah ada, cuma kita tidak laksanakan.

“Apa-apa pun bagi saya, hanya azan sahaja yang gunakan pembesar suara. Yang lain tidak perlu,” katanya.

Sebelum ini bekas mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berpendapat umat Islam patut menghentikan bacaan-bacaan selain azan, yang dibuat melalui pembesar suara supaya tidak mengganggu orang luar dan juga mereka dalam masjid.

Kontroversi isu azan timbul selepas seorang peguam bukan Islam mempertikaikan bunyi azan yang terlalu kuat sehingga mengganggunya.

Namun peguam tersebut, Ng Kian Nam yang juga ahli MCA memohon maaf secara terbuka kepada semua umat Islam atas kesilapannya meminta laungan azan sebuah masjid berhampiran kediamannya di kawasan Bukit Kerinchi di sini diperlahankan.

Sementara itu, Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim) Datuk Nik Mustapha Nik Hassan berkata isu azan tersebut telah dipolitikkan oleh pihak tertentu.

Beliau juga mencadangkan supaya semua rakyat di negara ini menghormati antara satu sama lain demi menjaga keharmonian negara.

“Azan berkumandang untuk memanggil orang Islam bersolat, jadi ia bukan masalah dan bukan isu.

“Ketika saya di Amerika dulu, ketika azan orang Islam di sana tidak menggunakan pembesar suara kerana tidak mahu mengganggu orang lain.

“Macam kita di Malaysia begitu juga, kita kena menghormati antara satu sama lain. Jangan sampai mengganggu mereka,” katanya.

Nik Mustapha juga kecewa apabila isu azan tersebut telah dipolitikkan kerana pemimpin-pemimpin melihat ia dari sudut politik.

“Kenapa nak jadikan isu? Kenapa nak dipolitikkan?

“Kalau lihat dari sudut politik maka ia jadi isu politik, dulu perkara seperti ini tidak pernah berlaku pun.

“Jadi kenapa nak bincangkan perkara ini? Apa yang penting kita menghormati antara satu sama lain, menghormati adat resam. Yang penting hidup dalam keadaan harmoni, saya tidak faham kenapa ia dipolitikkan,” katanya dengan nada kecewa.

Dalam satu surat bertarikh 20 Disember 2010 kepada Jabatan Perdana Menteri, Ng, meminta supaya tindakan diambil bagi memperlahankan bunyi azan di Masjid Al-Ikhlasiah di Bukit Kerinchi itu kerana didakwa mengganggu tidurnya.

Ekoran itu, Perkasa dan Pekida telah mengadakan protes di pekarangan masjid berkenaan bagi mengecam tindakan Ng yang dikatakan telah menyentuh sensitiviti umat Islam.

Ng berkata beliau tidak berniat untuk menyinggung perasaan umat Islam di negara ini berhubung isu itu serta berharap isu itu tidak disensasikan lagi.

SUMBER : SINI

Selasa, 18 Januari 2011

APA KATA MENTERI TENTANG MELAYU KAYA RAYA ?

Mereka yang diberi tanggungjawab menjaga tentang hal ehwal agama Islam kena peka tentang isu melayu kaya raya yang jadi penaung, dan menjadi ahli lembaga pengarah di syarikat judi dan arak agar segera bertaubat dan insaf.
Beri peringatan dan amaran tentang balasan buruk dan azab bagi yang terus bergelumang dengan dosa dan terus mengumpul kekayaan dari hasil sumber yang haram.
Adakah masih memberi nasihat dengan cara sirrrr?

Jamil diminta arah ALP undur dari syarikat haram
Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 18 Jan: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom diminta memberikan peringatan kepada para elitis politik dan perniagaan Melayu beragama Islam yang berada dalam lembaga pengarah syarikat perjudian dan arak agar mengundur diri.

Ini kerana, mereka semua tidak ada sebab yang sah untuk berada di syarikat sedemikian berbanding dengan pekerja bawahan yang terpaksa bekerja di tempat-tempat yang menghidangkan arak dan judi untuk sesuap nasi.

Demikian kata anggota Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad ketika mengulas kenyataan Jamil Khir sebelum ini.

Media sebelum ini Jamil Khir berkata exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu yang mengarahkan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) menarik balik larangan tidak membenarkan umat Islam bekerja di premis menjual arak sebagai menghina Islam.

"Perkara itu termaktub dalam Enakmen Jenayah Syariah Selangor. Ronnie tidak boleh sentuh. Kita berusaha mempertahankan moral dan akhlak orang Islam tetapi yang berlaku ada pihak mahu umat Islam melakukan sebaliknya," katanya.

Sehubungan itu, Jamil Khir emberi amaran kepada pihak-pihak yang cuba mempolitikkan isu-isu agama supaya segera menghentikannya dan menilai kesan perbuatan mereka.

Liu Khamis lalu berkata pekeliling menarik balik larangan itu telah dikeluarkan kepada presiden MPSJ, Md Adnan Ikhsan dengan alasan “kerajaan negeri tidak menyedarinya.”

"Kami tidak dirujuk (berhubung larangan itu). Sebab itu, kita minta mereka tarik dulu,” katanya, sambil menambah isu berkenaan turut dibincangkan pada mesyuarat exco Rabu lalu.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri telah melantik satu penal untuk menubuhkan satu tabung bagi membolehkan mereka yang kehilangan pekerjaan atau ingin meninggalkan pekerjaan dalam tempat-tempat yang haram dibantu.

Bagi Dr Dzulkefly, sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, kerajaan negeri Selangor perlu memikirkan nasib pekerja beragama Islam di premis-premis berkenaan sebelum menyokong mereka diberhentikan oleh majikan mereka.

"Namun, para ahli perniagaan yang duduk dalam lembaga pengarah syarikat judi dan arak ini tidak ada alasan sedemikian. Oleh itu, kita cadangkan Jamil Khir mengarahkan mereka berhenti atau melaksanakan undang-undang itu," kata Dr Dzulkefly.
sumber :sini

NGERI : KEPALA HOTAK BERULAT!!!

Otak berulat...


Isnin, 17 Januari 2011

CADANGAN NI PALING MANTOBBB...

Memang aku sokong.
Kalau boleh, buat dengan segera.

Nik Aziz cadang pertemuan tokoh pelbagai agama
Harakahdaily

KOTA BHARU, 17 Jan: PAS mencadangkan satu pertemuan antara tokoh-tokoh pelbagai agama di negara ini bagi membuat rumusan mengenai judi, arak, zina dan juga pergaulan bebas.

Ini bagi memberikan gambaran kepada masyarakat Malaysia bahawa bukan hanya Islam yang mengharamkan ketiga-ketiga perkara tersebut, kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Cadangan ini dibuat beliau ekoran perbezaan pendapat tentang kedudukan pekerja Islam bekerja di premis-premis arak di Selangor.

"Saya mengikuti dengan dekat isu larangan terhadap orang Islam untuk bekerja di premis-premis arak di Selangor seperti yang dilaporkan oleh media massa baru-baru ini.

"Di dalam hal ini secara asasnya saya berpendapat bahawa orang-orang Islam sewajarnya tidak dibenarkan untuk bekerja di premis-premis sedemikian yang jelas menyediakan makanan / minuman diharamkan oleh Allah SWT," kata Nik Aziz yang juga menteri besar Kelantan.

Exco Selangor

Sebelum ini, Exco Kerajaan Tempatan Selangor, Ronnie Liu membantah keputusan melarang umat Islam bekerja di premis-premis menjual alkohol sebagaimana yang diputuskan oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).

Ekoran itu, beliau mengarahkan agar MPSJ menarik balik larangan tersebut yang dikuatkuasakan baru-baru ini.

Pada 14 Januari lalu, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan Selangor bercadang menubuhkan sebuah tabung khas untuk membantu pekerja beragama Islam yang meninggalkan pekerjaan di premis dan pusat hiburan menjual minuman keras.

Jelas Khalid, empat ahli exco negeri iaitu Hasan, Yaakob Sapari, Dr Halimah Ali dan Rodziah Ismail — diminta menubuhkan sebuah sekretariat yang akan mengadakan perjumpaan dengan Lembaga Zakat Selangor (LZS) bagi membincangkan penubuhan tabung berkenaan.

Beliau berkata kerajaan negeri sedar kebanyakan orang Islam yang bekerja di tempat sedemikian membuat keputusan atas sebab ekonomi.

Katanya, kerajaan negeri menghormati pelaksanaan Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 yang melarang umat Islam bekerja di premis berkenaan.

“Pada masa sama, sebagai kerajaan prihatin dan adil, kita perlu memberi tempoh yang cukup kepada semua pihak termasuk pemilik premis dan pekerja yang terlibat,” katanya.

Khalid dijangka akan mengadakan pertemuan dengan semua Datuk Bandar dan Yang Dipertua pihak berkuasa tempatan hari ini bagi mendapat pandangan mereka bagi memastikan penguatkuasaan enakmen itu dilaksanakan dengan baik dan berkesan.

Sumber : harakahdaily

Ahad, 16 Januari 2011

RAMAI YANG BERSANDING : USTAZ TUKANG BACA DOA?

Katakanlah @ Seandainya ada pemimpin tempat anda atau pemimpin tempat lain yang menjemput anda menghadiri majlis persandingan, adakah anda akan hadir?
Katakanlah anda seorang mufti atau pegawai agama Islam yang dilantik kerajaan, kemudian dijemput menghadiri majlis persandingan pemimpin besar@atasan, dan anda ditugaskan sebagai pembaca doa. Apa tindakan yang patut anda buat? hadir atau buat helah supaya tak dapat hadir?
Bagaimana pula dengan rakyat yang beragama Islam yang dijemput menghadiri majlis persandingan? Nak pi atau tak?

Mula-mula baca apa kata JAIS berkenaan HUKUM BERSANDING.

SATU :

Assalamualaikum wrm wrbt.

Adakah dalam Islam dibolehkan bersanding walaupun tanpa bertepung tawar. Saya menjadi keliru adakah sekadar untuk mengambil gambar di atas pelamin sememangnya tidak boleh?

Sekian Terima Kasih.

Jawapan.

  1. Persandingan merupakan budaya yang dicedok daripada masyarakat Hindu seperti juga berinai. Di dalam Islam tidak disyariatkan perbuatan tersebut.

  2. Namun jika bertujuan sebagai kenang-kenangan, ia diharuskan tetapi perlulah diikuti dengan beberapa syarat:-
    i. Memastikan pasangan pengantin menutup aurat.
    ii. Tidak mempertontonkan secara terbuka kepada yang bukan mahram.
    iii. Pakaian dan perhiasan selaras dengan kehendak syara'.
SUMBER :SINI

DUA :
Nak tahu pula hukum menghadiri majlis persandingan?


Ingin bertanya kepada panelis-panelis Al Ahkam sekalian, maklumlah sekarang ni kan ke musim orang membuat kenduri kahwin.

Persoalannya ialah wajarkah kita menghadiri kenduri kahwin yang di dalam aturcara majlisnya ada tertera majlis persandingan. Walaupun kita tidak "menonton" majlis persandingan tersebut, tetapi bukankah kita sama-sama meraikan majlis yang ada unsur-unsur maksiat?
Apakah pandangan syara' di dalam hal ini?
Wassalam
_________________


Salam

Ulama’ khilaf dalam hukum memenuhi jemputan walimah. Mazhab syafi’I mengatakan ianya wajib. Kewajiban ini gugur jika terdapat alasan yg kukuh utk tidak menghadirinya. Namun, Sheikhul Islam Ibn Taimiyyah mengatakan pendapat yg kukuh hukumnya sunat sahaja. Dalil yg mengatakan wajib adalah hadis yg diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim yg bermaksud,

“Apabila kamu diundang menghadiri walimah, maka hendaklah kamu datang.”

Dalam hadis lain pula;

Abu Hurairah berkata, “Seburuk2 jamuan adalah jamuan walimah yg mana hanya org kaya yg dijemput sedangkan orang miskin disisihkan. Dan barangsiapa yg tidak memenuhi jemputan walimah telah menderhakai Allah dan Rasul-Nya.”[HR muslim]

Ulama’ juga telah menggariskan, sekiranya majlis itu dicampuri dgn perkara maksiat, maka gugurlah kewajiban tersebut. Ibn Mas’ud telah berkata, “Sekiranya hanya orang kaya yg dijemput dan org miskin tidak, kami telah diarahkam supaya tidak memenuhi jemputan itu.” Ibn Bataal berkata pula, “Sekiranya tuan rumah membezakan antara org kaya dan miskin melalui pengsiangan tempat duduk, itu tidaklah mengapa. Ibn Umar berbuat demikian.”[Fathul Baari 9/245]

Dalam persoalan sdr, upacara persandingan yg disertakan dgn adat lain mmglah perkara yg telah diketahui umum akan bid’ahnya. Ttp bagaimana hukum menghadirinya. Berdasarkan fiqh syafi’I, maksiat menggugurkan kewajiban utk menghadiri majlis walimah. Maka, tidaklah wajib utk sdr mnghadirinya. Ttp, perlu juga kita mengambil kira faktor lain. Antaranya, adakah ketidak hadiran kita boleh membawa kpd pepecahan atau pertelingkahan antara sahabat/keluarga. Saya berpendapat, sdr penuhilah jumputan itu. Ttp janganlah pergi ketika upacara persandingan itu diadakan. Ini utk menolak mudharat yg mungkin akan wujud. WA.

Wassalam

RUJUKAN

400 Soal Jawab Nikah Kahwin
Hj Said hj Ibrahim

The Fiqh of Marriage in the Light of the Sunnah
Dr Saalih ibn Ghaanim al-Sadlaan
Translated by Jamal al-Din M.Zarabozo
SUMBER : SINI