Pengikut

Jumaat, 23 November 2012

HASSAN ALI NAK PEKENA DR AZIZ HANAFI GAGAL

Bicara rakyat baru jap tadi abis.
Menampilkan Dr Hassan Ali sebagai pengerusi dan ahli panelnya Dr El-Muhammady dan Dr Aziz Hanafi.
Tajuknya: Doa tidak terjawab.
Rancangan ini tidak lain dan tidak bukan nak ulas tentang doa yang dibacakan oleh adik Nik Aziz aritu..tentang KO AMno Amno Ko..
Hassan Ali cuba nak provok Dr Aziz Hanafi, tapi rancangannya gagal. Dr Aziz menjelaskan tentang betapa terdapat usaha pihak ke 3 sengaja nak melaporkan secara salah demi nak jatuhkan pihak tertentu..sedangkan kehancuran itu bukan pada individu tapi pertubuhan...dan beliau turut menyatakan Nik Aziz tak pernah menuduh org lain murtad...
Menyatakan batas iman dan kufur tu memang patut la sebut selalu.. Sapa tolak Islam tak nak Islam, hukumnya murtad..
Akhirnya Hassan Ali dan RTM terkedu kerna usaha mereka gagal dan matlamat tidak tercapai..

Ulasan aku : Berdoa kepada kehancuran umat Islam memang la haram haram dan haram.
Tapi nabi pesan, takutlah pada doa orang yang kena zalim. Orang yang kena zalim pasti ada yang berdoa meminta supaya kehancuran pada yang berbuat zalim. Dan bukannya tak ada orang yang kena zalim mendoakan kebaikan pada orang yang menzaliminya..tapi amat jarang. Tabiatnya bila kita kena zalim, segera je kita doa pada Allah moga Allah bagi balasan yg setimpal pada yang zalim.. Wallahu Alam...

Selasa, 20 November 2012

ARAHAN TERKINI DARI TG HAJI ABD HADI

Ini arahan terkini dari Presiden PAS :
Saya mengarahkan kepada semua petugas, ahli dan pimpinan PAS untuk sentiasa menggenggam matlamat perjuangan untuk Islam, memurnikan fikrah perjuangan,tidak leka, tidak melaksanakan perkara yang merugikan perjuangan, seterusnya tidak mencelarukan fikrah dengan urusan yang tidak penting... sumber : sini

Isnin, 19 November 2012

ANALISA SELEPAS MUKTAMAR : TAK SAMA KERNA AKU DAH TERKIPAI...

Memang  lain.
Dulu tak macam ni.
Dulu aku kat atas pentas.
Dulu aku ada peluang menghamburkan kata-kata perjuangan penuh semangat, hinggakan peluh bersambur-sambur...
"Tidak boleh tidak" aku rasakan ianya dah tak sama macam dulu...
Sebabnya aku dah terkipai..

Apapun mulia melayu kerna Islam. Tiada Islam apa hebatnya melayu?

tiada kaitan dengan kisah kat ATAS :

SHAH ALAM - Muktamar Tahunan Pas yang berakhir semalam disifatkan sebagai tidak menghayati dasar perjuangan Pas.
Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali mendakwa, pemimpin Pas tidak menyebut mengenai dasar perjuangan Pas seperti di tahun-tahun lalu.

Menurutnya, tiada pengisian penting seperti soal akidah, hukum hudud dan negara Islam seperti yang sering dilaungkan.

“Ia pastinya mengecewakan ahli Pas yang mencecah hampir sejuta orang,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Katanya, Pas menerusi muktamar kali ini tidak ubah seperti parti pilihan raya.

“Kepimpinan Pas, sama ada Presiden mahupun Mursyidul Amnya, seperti hendak lari daripada berbicara mengenai isu akidah yang saat ini menjadi kontroversi.

“Saya dapati, ucapan Presiden seperti di dalam persidangan DAP dan PKR sahaja,” katanya, yang kini Presiden Jati, sebuah badan untuk martabatkan umat.

Bekas Pesuruhjaya Pas Selangor itu turut melahirkan rasa kecewa Presiden Pas juga hampir tiada menyebut perjuangan parti seperti jihad dan usaha melahirkan pemimpin muda.
“Kerana itu saya menganggap di muktamar kali ini, Pas hanya parti pilihan raya. Sungguhpun ada segelintir perwakilan menyebut perkara pokok perjuangan, namun ia masih tidak lari dari lingkungan untuk pilihan raya semata-mata. Ini benar-benar berlainan dengan muktamar lalu,” katanya.
Bekas Setiausaha Pas Selangor, Norman Toha menganggap terdapat kesilapan dan kelemahan pada muktamar kali ini kerana isu akidah tidak dibahaskan.

Menurutnya, pendirian Dewan Ulama Pas yang lebih selektif boleh menyebabkan masyarakat kurang percaya kepada pendirian dan perjuangan Pas.

“Mungkin Pas tidak mahu mengguris hati mana-mana pihak berikutan isu akidah ini. Itu silap kerana sebagai parti yang memperjuangkan Islam, Pas tidak harus gentar, berdepan isu sebegini,” katanya.
Bagaimanapun, beliau memuji muktamar kali ini yang dianggap berjaya dalam menterjemahkan isu Negara Berkebajikan.
Sumber : Sini