Pengikut

Khamis, 8 Mac 2012

TERBARU :PM DAN UMUM...SBPA DIBATALKAN,PELARASAN GAJI

Terbaru : Secara langsung di tv1.
PM dah umum pelarasan gaji sekitar 7-13%
Cola naik bagi kawasan tertentu.. Rm50
SSM dikekalkan dan ditambahbaikkan.
SBPA dibatalkan.
Ramai yang sokong atau ramai yang bangkang?

Selasa, 6 Mac 2012

EXCO TEMBERANG ATAU AKHBAR PUTAR BELIT?

Nampak gayanya masih ada yang tak pueh hati walau macam dah selesai.
Barangkalinya terpaksa dan tiada arah.Kenalah ikut arahan...
Jangan sampai kaduk naik junjung udah laa..
Ada laporan menyebut 600 juta. Baca kat SINI
Tapi yang terbaru ada exco yang nafi.
MB tak cakap apa-apa pun lagi.
Kena tunggu la mana laporan yang paling benar dan muktamad.

ALOR SETAR: Dua Exco Kerajaan Negeri Kedah menafikan laporan sebuah portal berita yang mendakwa Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkeras mahu memberikan kontrak bernilai RM600 juta kepada syarikat yang mempunyai hubung kait dengan Umno.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan Kedah, Abd Ghani Ahmad berkata, dakwaan berkenaan tidak benar kerana Azizan tidak pernah berbuat demikian.

"Pemberi projek mesti melalui tender terbuka dan semua syarikat tidak kira dimiliki oleh sesiapa pun boleh dipertimbangkan sekiranya memenuhi kriteria," katanya kepada The Star ketika dihubungi pada Selasa bagi mengulas mengenai laporan berita berkenaan.

Menerusi laporan itu mengatakan bahawa krisis di Kedah berpunca daripada keputusan Azizan yang mahu memberikan kontrak tersebut kepada syarikat terbabit.

Dinyatakan bahawa maklumat berkenaan disahkan oleh Datuk Phahrolrazi Zawawi, iaitu salah seorang daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang menolak untuk dilantik semula sebagai exco.

Sementara itu Datuk Amiruddin Hamzah yang kini memegang portfolio sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air, Tenaga, Industri dan Pelaburan berkata setakat ini tidak ada kontrak pembinaan jalan di Kedah bernilai RM600 juta seperti yang didakwa.

Namun beliau percaya kemungkinan laporan berkenaan sebenarnya merujuk kepada kontrak bernilai RM60 juta bagi memperbaiki jalan di Kedah untuk tempoh setahun.

Bagaimanapun Phahrolrazi enggan mengulas mengenai laporan portal berita berkenaan sementara Azizan gagal dihubungi bagi mendapatkan penjelasan.

sumber : sini

Isnin, 5 Mac 2012

DRAMA TERBARU : SAPA PUNYA AGENDA ?

Masing-masing ada alasan dan sebab.
Ini bukan kes Phahrolrazi dan Dr Ismail yang tak nak terima semula pelantikan ecxo.
Tapi masih kisah dalam negara. Masih dalam lingkungan politik jugak. Politik sukan..

Sapa nak pejatuh siapa?

APA lagi helah Persatuan Badminton Malaysia (BAM) menggugurkan Mohd Arif Latif yang berada dalam senarai kelayakan Seluruh England, kejohanan berstatus Siri Super Premier ketika mereka menuntut pemain itu mendapatkan keputusan yang baik di peringkat antarabangsa sebelum badan induk badminton negara itu memutuskan senarai pemain yang akan memperkuat skuad Piala Thomas negara di Wuhan, China Mei depan.

Dikhabarkan pengguguran Arif itu disebabkan persembahan hambar pada pusingan kelayakan Piala Thomas, di Macau bulan lalu namun mengapa cuma Arif yang menjadi mangsa ketegasan BAM? “Saya dapat tahu digugurkan dari Seluruh England Sabtu minggu lalu, saya akui dengan hukuman itu tapi saya berang mengapa saya dihukum dua kejohanan dengan hanya menilai prestasi saya di satu kejohanan,” kata Arif ketika dihubungi.


Selain Seluruh England yang akan bermula esok, Arif juga ditarik semula penyertaannya di Terbuka Switzerland yang akan berlangsung minggu depan.

Jika benar BAM mahu menjatuhkan hukuman mengapa mesti Arif seorang menjadi mangsa sedangkan Liew Daren juga gagal menyumbang mata kepada skuad negara dalam kempen kelayakan Piala Thomas lalu.


Malah pencapaian Arif sepanjang 2011 juga lebih baik berbanding Daren apabila melangkah ke separuh akhir GP Emas Terbuka Korea dan beraksi di final Kejohanan Cabaran Antarabangsa Malaysia, kejohanan yang turut disertai Daren dan Chong Wei Feng yang diserapkan ke Seluruh England.


Wei Feng yang berada di ranking dunia lebih rendah berbanding Arif berada dalam senarai simpanan pertama di Seluruh England, dengan tindakan menggugurkan Arif secara automatik Wei Feng layak beraksi di kejohanan berprestij itu meskipun sekadar pusingan kelayakan.

Dengan penggugurannya daripada dua kejohanan Eropah itu, Arif mula mengesan ada tangan yang cuba menafikan peluangnya beraksi di Piala Thomas kerana sebelum ini BAM berkata mahu menilai pemain terbaik untuk diserapkan ke dalam kejohanan berpasukan itu dan akan mengumumkan nama pemain terpilih pada akhir April.


“Saya kesuntukan masa dan kekurangan kejohanan untuk membuktikan kemampuan kerana saya hanya akan beraksi di GP Emas Terbuka Australia April depan.” Apa yang berlaku pada Arif ini mungkin membenarkan khabar angin yang bertiup kencang sebelum ini yang mengatakan dua jurulatih Rashid Sidek dan Tey Seu Bock serta pemain nombor satu negara Datuk Lee Chong Wei tidak “sebulu” dengan Arif.

Dikatakan wujud polemik antara Arif, Rashid, Seu Bock dan Chong Wei mengenai satu tuduhan terhadap pemain itu tanpa usul periksa sehingga menyebabkan Arif enggan berlatih dengan tiga individu penting dalam badan induk badminton negara itu.


Menjelang kelayakan Piala Thomas di Macau, Arif ada memohon kepada BAM meminta jurulatihnya Hendrawan turut di bawa ke Macau untuk melatihnya dan Muhd Hafiz Hashim namun BAM menolak.


Malah tindakan menggugurkan Arif dan memasukkan Wei Feng juga mungkin disebabkan BAM mahu Daren dan Wei Feng “sparring” bersama Chong Wei di sepanjang kejohanan di London, bukannya Arif.


Lebih mudah untuk diperkatakan lagi, Daren dan Wei Feng adalah anak didik Rashid sedangkan Arif dilatih Hendrawan.


Jika benar tindakan menggugurkan Arif sekalipun, apa rasional BAM menghukum pemain daripada menyertai sesuatu kejohanan hanya berdasarkan satu kejohanan, malah pemain seangkatan Arif sebelum ini juga pernah menyuarakan rasa tidak senang dengan peraturan itu.


Malah Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong sendiri mempertikai tindakan BAM dengan berasakan badan induk badminton negara itu tidak tahu hala tuju.


“Arif lebih muda berbanding Daren dan Wei Feng malah BAM sudah banyak memberi peluang kepada dua pemain itu tapi tetap gagal membuktikan aksi yang baik di pentas antarabangsa. Mengapa mereka masih melakukan eksperimen ke atas dua pemain ini untuk mencipta masa depan gemilang?” kata Zolkples.


“Antara Arif dan Daren, kedua-duanya tidak boleh mengakui diri mereka lebih baik.” Daren dan Wei Feng memasuki usia 25 tahun pada tahun ini sedangkan Arif dua tahun lebih muda berbanding mereka.

sumber : SINI