Pengikut

Sabtu, 24 Oktober 2009

EGM :MAJILIS SYURA TAK BERFUNGSI?

Assalamualaikum.

TGNA adalah Mursidul Am PAS, atau dengan jelasnya adalah Parti ISLAM Se malaysia. Merupakan pengerusi Majlis Syura Pas. TGHA pula adalah Presiden PAS. Yg turut mengangotai Majlis Syura.Keanggotaan ahli majlis syura adalah dari kalangan mereka yg hebat2 belaka.
Persoalannya ialah, kenapa soal EGM untuk menyelesaikan masalah kepimpinan tidak disuarakan oleh TGNA dalam mesyuarat. Atau mungkin telah disuarakan tapi tidak mendapat reaksi yg memberangsangkan oleh ahli majlis syura yg lain. Serba mungkin.Maka pilihan yg ada bagi TGNA adalah dengan menulis dalam blog?
Samada Majlis Syura makin hilang fungsi dengan adanya blog atau bercakap dalam mesyuarat tidak menjamin pandangan diterima lantas blog menjadi pilihan paling mudah dan lebih terarah tujuannya serta matlamat mengadakan EGM lebih mudah terlaksana bila isu ini menjadi hangat dan semakin bergelora. Sekarang zaman teknologi, macam2 ada, jika sekiranya TGNA tak puas hati dengan TGHA, mereka boleh menggunakan khidmat telefon SMS, MMS,chating dan macam lagi yg boleh merungkaikan persoalan demi persoalan yg melanda.TGHA pun boleh melakukan cara yg sama.Jika salah seorang tidak hadir mesyuarat, masing2 boleh gunakah kemudahan yg ada untuk mengetahui keputusan yg dibuat.Kenalah rajin berhubung sesama pemimpin mencari titik persetujuan dalam menyampaikan sesuatu isu. Bukan apa, yg ahli kat bawah pun pening kepala melihat sikap tak mesra antara sesama pemimpin... Seolah wujud perang dingin antara satu sama lain. Bukankah nak cari kebaikan? selesaikan dulu perang dingin yg melanda... Tanya terus pada yg empunya diri tentang apa jua isu yg timbul. Barulah harmoni jadinya.
Begitu juga dengan pemimpin bawahan, AJK Pas pusat kenalah turut sama menjaga keharmonian antara satu sama lain. Rajin2 antar sms atau apa jualah bentuk yg terarah membina ukhuwah dan kasih sayang. Bukan tikam belakang setelah tikam depan dapat dielah dengan baik dan kemas. Disekeliling pemimpin ada pelbagai watak ragam manusia yg terkadang terlalu sukar untuk dikenal hatibudinya. Hanya Allah yg tahu hakikat sebenarnya.
Antara ciri Pemimpin yg baik adalah pemimpin menunjukkan tauladan yg baik. Jika dikalangan pemimpin pun kurang semangat ukhuwah di antara satu sama lain, kita boleh bayangkan bagaimana mereka yg dipimpin. Bila Ukhuwah antara pemimpin makin kurang, hubungan menjadi renggang, Hilanglah kekuatannya. Kata Imam Hassan Al-Banna : Berkasing sayanglah dan teguhkan ukhuwah, kerna itulah rahsia kekuatan kamu...

Pemimpin wajib ditegur bila tersilap dan salah. Suka atau tidak memang itulah cara mencari kebaikan berganda. Pemimpin tidak selamanya betul. Itulah pentingnya selalu bermesyuarat untuk mencari jalan2 terbaik dan memantapkan kesatuan.

Kenyataan dari TGNA semalam:
Di antara apa yang diucapkan dalam temuramah BERNAMA dengan TGNA semalam di Pulau Melaka "....Sedangkan kita (PAS) sebuah parti Islam, maka saya kena buat sesuatu untuk menentukan kedudukan pemimpin, termasuk Presiden sendiri,"

Apabila ditanya sama ada Muktamar Luar Biasa itu boleh menimbulkan perpecahan di kalangan anggota parti, TGNA berkata, "Nak pecah, pecah gi lah apa boleh buat. Saya tak suka orang tegur Presiden saya, kedudukan pemimpin (termasuk Presiden atau pemimpin lain) bergantung kepada keputusan muktamar."


Persoalan lain yg timbul :
1-Adakah permilihan pada muktamar PAS yg lalu tidak mencerminkan sokongan ahli?
2- Adakah perwakilan yg mengundi pada muktamar tidak cukup cerdik membuat keputusan ?
3- Macam2 lagi persoalan yg terbenak dalam fikiran, tanyak sendiri dan jawab sendiri lah senang... alahaiiii... kesian akuuuuKesimpulannya, Ulasan ini bukan untuk menjatuhkan sesiapa, tetapi sekadar memberi peringatan demi melihat kekuatan ukhuwah terpasak kemas. Pasaknya Aqidah, lantainya syariah, tiangnya adalah kasih sayang dan dindingnya adalah akhlak dan ibadah...
Tidak rugi kita saling berpesan kearah kebenaran dan berpesan2 dengan penuh kesabaran...Sesungguhnya mereka yg berjuang dijalan Allah dengan jiwa dan harta benda,ditinggikan darajat dan martabat mereka dari mereka yg duduk (tak berjuang) dengan sebab uzur atau tanpa uzur adalah dengan beberapa darajat.
TGNA dan TGHA adalah dikalangan mereka yg berjuang... Tinggilah martabat mereka insyaAllah.

Apapun, mudah-mudahan Allah memberi jalan keluar pada setiap permasalahan yg melanda. Syaratnya adalah dengan TAQWA. InsyaAllah.

Nukilan rasa : Tinta_suasa al-salas

Jumaat, 23 Oktober 2009

KEMUNCUP DALAM PERJUANGAN

Assalamualaikum.

Sebagai peringatan dan panduan sepanjang hayat...:

“Tidak patut bagi seorang Nabi mempunyai tawanan sebelum ia dapat melumpuhkan musuhnya di muka bumi. Kamu menghendaki harta benda duniawiah sedangkan Allah menghendaki (pahala) akhirat (untuk mu) dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. Kalau sekiranya tidak ada ketetapan yang telah terdahulu dari Allah, nescaya kamu ditimpa seksaan yang besar kerana tebusan yang kamu ambil.” (Surah Al-Anfaal Ayat 67 – 68)

“ Hai Nabi, mengapa kamu mengharamkan apa yang Allah menghalalkannya bagi mu; kamu mencari kesenangan hati isteri-isteri mu? Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Surah At-Tahriim Ayat 1)

“ Dia (Muhammad) bermuka masam dan berpaling, kerana telah datang seorang buta kepadanya. Tahukah kamu barangkali ia ingin membersihkan dirinya (dari dosa). Atau dia (ingin) mendapatkan pengajaran, lalu pengajaran itu memberi manafaat kepadanya. Adapun orang yang merasa dirinya serba cukup, maka kamu melayaninya.” (Surah ‘Abasa Ayat 1 – 6)

Adakah cadangan EGM terbaik waktu ini? atau menjadi sebab kemuncup berterusan?
Wallahu alam.

Khamis, 22 Oktober 2009

KAMBING BARU SEDAR @ SEPARUH SEDAR?

Assalamualaikum.

Dalam banyak2 hal, kadang2 bisa membuat kambing terkejut lantas marah. Kambing terkejut lantas marah sebab dapat pemimpin @ pegawai @ pengawal yg tidak amanah . Kalau pemimpin tak marah macam kambing marah, memang dahsyat betul pemimpin macam nie. Nak kata apa pun tak tahu... sendiri fikirla kambing oiiii...
TENGOK FAKTA NI :
Laporan Ketua Audit Negara 2008 melaporkan banyak salahlaku pengunaan kenderaan Kerajaan di Pahang, Perak dan Pulau Pinang.

* Di Pahang - Kenderaan Proton Perdana nombor pendaftaran CBD 88. Kekerapan isi minyak sebanyak 743.39 liter berjumlah RM1,350.00 antara satu hingga dua minit.
* Di Perak - Kos penyenggaraan kenderaan berjumlah RM262,256 (69.4%) di syarikat Pembuat Tayar berbanding RM15,197 (4%) di Syarikat EON Service Sd.Bhd. pada tahun 2004 hingga 2008.
* Di Pulau Pinang - Kekerapan penggantian tayar pada tiga buah kenderaan yang bernombor pendaftaran PED 21, PBF 1 dan PAF 1. bagi tempoh 3 hingga 34 bulan pada jarak perbatuan antara 1,700 hingga 21,900 km.

Yg tahun lepas punya laporan audit pun belum dengar lagi tindakan sewajarnya di ambil.. entahlah, mungkin ada, tapi belum sampai berita tu pada pengetahuan kita agaknya...Wallahu alam....

NAIB PRESIDEN PAS MENGHARGAI PANDANGAN PROF. AZIZ BARI

Assalamualaikum.

Agak menarik juga jika mengikuti isu kritikan Prof. Aziz Bari berhubung kekalahan PAS di Bagan Pinang, kemudian pandangan ini disangkal Ust. Idris Ahmad selaku KPP pusat.
Terbaru ulasan yg dibuat oleh Naib Presiden Pas, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man. Sama2 pakat baca : Kata beliau :

PANDANGAN DR. ABDUL AZIZ BARI DIHARGAI

Ulasan Dr Aziz Bari berhubung kekalahan PAS di Bagan Pinang adalah sebahagian daripada komentar ahli akademik yang perlu diberi perhatian, sebagaimana kita memberi perhatian kepada pandangan lain yang berada di luar kotak politik. Oleh kerana bidang politik bukan milik ahli politik sahaja, maka semua pandangan boleh diberi; walaupun tentulah agak berbeza mereka yang berada dalam gelanggang dengan yang berada di luar gelanggang. Perbezaan tersebut merupakan lumrah penilaian. Saya menghormati pandangan beliau sebagai ahli akademik, yang melihat dari sudutnya yang tersendiri. Walaupun saya sendiri mempunyai pandangan yang berbeza kerana mungkin saya berada dalam gelanggang dan sebahagian dari kepimpinan parti....

Panjang lagi sebenarnya.. anda bolehlah melayari laman blog beliau untuk mendapat maklumat dan ulasan lanjut:

http://tuanibrahim.blogspot.com

Rabu, 21 Oktober 2009

Utusan

Assalamualaikum,

kasih Nabi dan rahmat untuk seluruh alam...

Satu ketika, Rasulullah saw meminta supaya seorang sahabatnya yang menjadi tukang kayu menyediakan sebuah mimbar baru. Mimbar lama dibuat daripada batang kurma yang dikerat. Ketika Nabi saw hendak berucap atau berkhutbah Baginda akan berdiri di atas batang kurma tersebut.
Setelah siap mimbar baru, lalu dibawalah kepada Nabi Muhammad saw. Sebelum sempat Nabi memijak mimbar yang baru, Nabi saw telah terdengar mimbar lama menangis. Lalu Nabi saw meletakkan tangannya yang mulia itu ke atas mimbar lama itu, barulah mimbar lama itu berhenti menangis. Seolah-olah mimbar lama dapat merasakan khidmatnya tidak diperlukan lagi kerana telah ada pengganti mimbar yang baru. Sebab itulah disebutkan di dalam
Al-Quran, maksudnya :
"Tidak Kami utuskan engkau, wahai Muhammad kecuali sebagai pembawa Rahmat ke seluruh alam."
Hatta kayu yang mati pun dapat merasai rahmat dengan kedatangan dan risalah yang di bawa oleh Nabi Muhammad Rasulullah saw.Cuma manusia yg sombong sahaja yg tidak mahu menerima rahmat tersebut...

sekian,wassalam.