Pengikut

Khamis, 24 Disember 2009

HUKUM UCAP SELAMAT PADA HARI KRISMAS ATAU SELAINNYA

Assalamualaikum.

Ramai dikalangan kita masih belum mengetahui secara jelas tentang hukum mengucapkan selamat kepada orang bukan Islam pada hari Krismas atau selainnya. Berikut disiarkan beberapa pandangan tentang hukum tersebut.

Al-Syeikh Muhammad Bin Soleh al-Munajjid dalam fatwanya menyatakan seperti berikut :
"Mengucapkan selamat kepada orang kafir pada hari Krismas atau selainnya dari perayaan keagamaan adalah haram dengan kesepakatan para ulama, sepertimana yang dinakalkan oleh Ibn Qayyim di dalam kitabnya Ahkam Ahl al-Zimmah ketika beliau berkata : "Adapun ucap tahniah/selamat kepada syiar-syiar kuffar secara khusus adalah haram dengan kesepakatan para ulama, seperti mengucapkan selamat kepada perayaan atau puasa mereka dengan mengatakan : "Selemat hari raya kepada kamu" atau "Semoga bergembira dengan perayaan ini" atau seumpamanya. Perkara ini jika selamatpun pengucapnya dari kekufuran, ia tetap termasuk dari perkara-perkara yang haram, ia sama seperti mengucapkan selamat kepada seseorang yang sujud kepada salib, bahkan perbuatan ini adalah lebih besar dosanya di sisi Allah dan lebih besar kemurkaan berbanding mengucapkan tahniah kepada seseorang yang meminum khamar (bir), seorang yang membunuh dan yang berzina dan seumpamanya. Kebanyakan orang yang tidak ada kesedaran agama terjebak dalam perkara ini. Dia tidak sedar betapa buruk amal perbuatannya. Maka sesiapa yang mengucapkan tahniah atau selamat kepada seseorang yang melakukan maksiat, bid'ah atau kekufuran. Maka sesungguhnya dia telah membuka ruang kepada dirinya untuk mendapat kemurkaan dari Allah."

Al-Lajnah al-Da-imah lil Buhuth al-'Ilmiah wa al-Ifta' ketika ditanya tentang hukum bersama menyambut perayaan bukan Islam menyebut :
"Tidak boleh bagi seorang muslim untuk dia bersama orang-orang kuffar dalam (menyambut) perayaan-perayaan mereka, dan untuk menzahirkan keseronokan dan kegembiraan dalam perayaan mereka, (demikian juga tidak boleh) untuk dia bercuti dari bekerja (untuk menyambut perayaan tersebut) samaada perayaan itu perayaan keduniaan ataupun keagamaan, kerana ini termasuk dalam bertasyabbuh (menyerupai) musuh-musuh Allah yang diharamkan dan termasuk dalam tolong menolong dengan mereka dalam perkara yang batil. Telah thabit dari Nabi saw, sabda baginda : "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk salah seorang dari mereka." Allah swt pula berfirman : "Dan tolong menolonglah kamu dalam perkara yang baik dan takwa, dan jangan kamu tolong menolong dalam perkara dosa dan permusuhan. Dan bertakwalah kamu kepada Allah seseungguhnya Allah amat keras seksaannya."(al-Maidah : 2)" – Fatwa bil. 2540.

Cukup jelas lagi terang bukan? mudahan ada manafaat pada perkongsian ini.
Sekian, Wassalam.

Rabu, 23 Disember 2009

THE LOSS OF F-5E ENGINE: DOES AL-MAUNAH COME BACK?

Assalamualaikum.
isu kehilangan Enjin pesawat tempur F-5E milik TUDM yang bernilai RM50 juta terus diperkatakan. Bukan SATU, tapi DUA..
' Perkara serius kata Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail. Dia akan berusaha bersungguh2 untuk membongkar segalanya dan berusaha habis-habisan bagi menyelesaikan kes ini.rujuk sini

Soalnya adakah kehilangan ini ada hubung kait dengan geng Al-maunah yg terbukti hebat mencilok ribuan senjata dikem tentera sedikit waktu dahulu?
mungkin Tan Sri Abdul Gani Patail patut menyelidik kembali adakah geng Al-Maunah dulu ada yg terlepas bebas? serba mungkin.

Berasaskan kenyataan Peguam Negara, kes ini menjadi semakin rumit kerana membabitkan pelbagai agensi seperti kementerian, agensi pengangkutan dan penghantaran, rangkaian keselamatan dan syarikat yang membaik pulih enjin. Oleh kerana Peguam Negara dah berjanji akan menyiasat sepenuhnya maka kita rakyat yg akur dan patuh kena la pakat tunggu je la sapa yg kena.


Rakyat pastinya mengharapkan Penjenayah,merangkap pencuri,pengkhianat dan penderhaka kepada negara ini tidak terlepas bebas dan bersuka ria dengan hasil jualan enjin yg sukar nak didapati dipasaran. kalu tengok kat muka hadapan Sinar Harian hari ini, Menteri Pertahanan Zahid Hamidi berkata mereka yang terlibat dalam kehilangan ini adalah penderhaka. Kata beliau mereka bukan sekadar pencuri tetapi pengkhianat dan penderhaka kepada negara.


Jgn pula lepas ini keluar la pulak berita " bukan dua, tapi banyak lagi yg hilang,hingga tak mampu nak siasat. Naya 1 Malaysia.Mudahan tidak begitu.

Jual kopi Radix dengan minyak but2 lagi ok.walau untungnya tak la sebanyak macam jual enjin F-5E, tapi Halalan thoiyiba... gempur jgn tak gempur.
sekian, wassalam.

MULUT KENA TUTUP, tANGAN MENYATAKAN KEBENARAN, KAKI JADI SAKSI.

Assalamualaikum.

Alangkah gumbiranya jika hidup kita dipenuhi dengan kebahagian dan sarat dengan keindahan iaitu hidup tanpa keraguan, tanpa kebimbangan, tanpa kebosanan dan tanpa keluhan...Maka Hijrah mencari kebenaran dalam penulisan dan pena itu menjadi senjatanya adalah antara jalan2 menghindari kegelisahan, kesengsaraan dan kegagalan.

Nun. Demi pena dan catitannya. (al Qalam:1)

Setiap perkataan yang dituturkan semuanya di bawah pemantauan Malaikat Tuhan Raqib dan Atid. (Qaf: 18)

Pada hari Kami menutup rapat mulut mereka, manakala tangan mereka mengatakan kepada Kami keperihalannya, kaki mereka menjadi saksi terhadap segala perbuatan mereka yang lalu. (Yassin: 65)

Penulisan apa juga bentuknya mestilah disertai dengan rasa tanggungjawab yang tinggi. Manusia tidak terjerumus dalam neraka kecuali hasil penuturan lisan atau pengungkapan penanya.

Tulisan boleh menjadi senjata tajam jika diguna untuk membela Islam, tetapi boleh menjadi racun berbisa merosakkan masyarakat jika disalah guna...katakan YA pada kebenaran...

sekian. Wassalam