Pengikut

Sabtu, 19 Februari 2011

AWAS!...ANGKARA JAHAT MUSUH ISLAM..

PROLOG

Rasulullah s.a.w. bersabda “Tentera dari umatku yang mula-mula berperang dengan meredah lautan sudah pasti mendapat syurga.”(Sahih Bukhari jilid 1 m.s. Sahih Muslim jilid 2 m.s. 141-142).

Peristiwa perang pertama menerusi lautan telah berlaku pada tahun 28 Hijrah iaitu semasa pemerintahan Sayyidina Utsman di bawah pimpinan Mu’awiyah . (Tarikh Khalifah bin Khayyat jilid 1 m.s. 135, Nasabu al-Quraisyin m.s. 124, Al- Bidayah Wa an-Nihayah jilid 8 m.s. 229 )

Sahabat besar Saad bin Abi Waqqas r.a. berkata : “Tak pernah saya melihat seorang yang lebih pandai memutuskan hukum selepas Sayyidina Utsman daripada tuan pintu ini ( beliau maksudkan Mu’awiyah) (Al-Bidayah Wa an-Nihayah jilid 8 m.s. 133)

Seorang lagi sahabat Qabishah bin Jabir r.a. berkaa: “Tak pernah saya melihat seorang yang lebih penyantun, lebih layak memerintah, lebih hebat, lebih lembut hati dan lebih luas tangan di dalam melakukan kebaikan daripada Mu’awiyah” ( Al-Bidayah Wa an-Nihayah jilid 8 m.s. 135)

Abdullah bin Mubarak, seorang tabi’in terkenal pernah ditanya : “ Apa kata tuan tentang

Mua’awiyah dan Umar bin Abdul Aziz, siapakah di antara mereka yang lebih utama?”. Mendengar soalan itu Abdullah Ibnu al-Mubarak naik marah lalu berkata: “Kamu bertanyakan nisbah keutamaan di antara mereka berdua. Demi Allah! Debu yang masuk ke dalam lubang hidung Mu’awiyah kerana berjihad bersama-sama Rasulullah (s.a.w.) itu sahaja pun lebih baik dari Umar bin Abdul Aziz” (Al-Bidayah Wa an-Nihayah jilid 8 m.s. 139)

Mu’awiyah r.a. dilantik sebagai salah seorang gabenor oleh Sayyidina Umar r.a. dan Sayyidina Utsman r.a. selama 20 tahun dan tidak pernah dilucutkan jawatan tersebut dan selepasnya sebagai khalifah selama 20 tahun. Di zaman pemerintahannya beliau telah menyatu-padukan ummah di bawah satu panji dalam melancarkan jihad yang terhenti sekian lama. Pemerintahannya telah diterima baik oleh sahabat-sahabat besar dan kecil dan tabi’in tidak terkecuali ahlul bait terutamanya Sayyidina Hasan dan Husain r.a.

Banyak hadis yang diriwayatkan oleh Sayyidina Mu’awiyah r.a. bertebaran di dalam kitab-kitab hadis Muktabar

Demikianlah fakta-fakta yang tenggelam di dalam kamus sejarah kita.

Apa yang terkenal, yang kita ingat dan kita sebarkan ialah Mu’awiyah ialah seorang yang zalim, pemutar belit, pemberontak, ahli politik yang licik dan seumpamanya. Sifat-sifat buruk yang jarang terkumpul pada seorang Islam biasa tetapi dikatakan terdapat pada seorang sahabat r.a. ini.

Lalu apakah sikap kita?

Pertamanya , perlu kita ingat bahawa Sayyidina Muawiyah r.a. adalah salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w. Aqidah kita terhadap sahabat ialah sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w.: “Janganlah kamu menghina sahabat-sahabatku kerana jika engkau membelanjakan emas sebesar bukit Uhud di jalan Allh ianya tidak akan sama dengan secupak atau setengah cupak yang dibelanjakan oleh salah seorang dari mereka” ( Sahih Bukhari ) . Tanpa perlu ada hujah penyokong yang lain , hujah ini sudah cukup untuk menolak serangan tidak berasas terhadap peribadi sahabat mulia ini.

Dan sahabat r.a. ini ditugaskan untuk mencatat wahyu yang diturunkan. Boleh kah kita bayangkan seorang pencatat wahyu, dokumen paling penting dalam Islam ialah seorang yang buruk akhlaknya sebagaimana yang digambarkan di atas.

Objektif sebenar mereka yang menyebarkan propaganda tentang buruknya akhlak beliau r.a. mudah diteka iaitu seorang pencatat wahyu yang tidak beramanah serta berakhlak buruk boleh mencatat apa saja yang sebenarnya tidak didengarinya dan hasilnya Al-Quran yang ada pada tangan kita pada hari ini adalah tidak terjamin ketulinannya.

Kenyataan bahawa Sayyidina Umar telah melantik beliau sebagai Gabenor Syam sehingga akhir pemerintahannya dan kemudiannya diteruskan oleh Sayyidina Utsman. Kita tahu betapa cermat, teliti dan ketatnya syarat yang ditetapkan oleh Sayidina Umar dalam memilih gabenor ini.

Bila Sayidina Umar dan Usman mengakui ketokohan , keadilan dan keupayaan Muawiayah r.a., siapakah kita untuk mengatakan beliau seorang pemutarbelit dan sebagainya.

Bila Imam Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan hadis dari Mu’awiyah r.a. , kita mengatakan beliau tidak boleh dipercayai!!

Pereka-pereka cerita dan penyebar daayah ini ingin meruntuhkan dua sumber asas agama Islam ini iatu al - Quran dan as-Sunnah.

Mereka adalah golongan Syiah yang kononnya mengaku pengikut setia Sayidina Ali r.a. , padahal Sayidina Ali sendiri memerangi golongan ini.

Malangnyna , kita golongan ahli Sunnah dengan senang hati dan rela menyebar luaskan daayah ini. Cuba ikuti kuliah sejarah Islam di masjid-masjid di negara ini, atau belek sahaja majalah- majalah agama kontemporari. Kita memberi wajah baru tentang cerita ini dengan istilah yang lebih sensasi dengan jalan cerita yang lebih mendebarkan. Golongan musuh berpeluk tangan dan kita sedikit demi sedikit meruntuhkan ugama kita tanpa kita sedar!!

Peribadi agung Mu’awaiyah perlu dibersihkan untuk membersihkan Islam itu sendiri. Sukatan pelajaran perlu disemak semula kerana fakta yang kita sogokkan kepada anak-anak kita bila pertama kalinya mereka didedahkan dengan sejarah Islam adalah sukar untuk dibersihkan di kemudian hari.

Hendaknya kita memberitahu masyarakat adalah Mu’awaiyah adalah seorang tokoh besar yang amat berjasa di dalam Islam. Seorang sahabat muhajirin yang diakui ahli syurga oleh Rasulullah.s.a.w.. Anak kepada tokoh Islam Abu Sufian dan Hindun binti Utbah yang diakui oleh Rasulullah sebagai orang yang paling disayanginya. Adik ipar kepada Rasulullah s.a.w. , adik kepada Ummul Mu’minin Ummu Habibah r.a. )

Mu’awiyah r.a telah mendamaikan dua golongan besar dalam Islam dan meluaskan jajahan takluk Islam seantero dunia. Beliau telah diakui oleh sahabat-sahabat r.a. termasuk keluarga Sayidina Ali r.a. yang amat akrab dengannya.

Kita perlu faham bahwa persengketaan yang berlaku di antara sahabat adalah angkara musuh Islam yang menyamar sebagai orang Islam yang menyelinap dan menjalankan jarumnya dari dalam. Sebagai iktibarnya, kita juga harus berhati-hati kerana musuh sentiasa berusaha dari luar dan dari dalam untuk memusnahkan Islam.,dan langkah pertama kita ialah terima sahabat agung ini sebagai seorang sahabat agung yang amat berjasa kepada Islam, hentikan cerita-cerita yang memburuk-burukkan beliau r.a. yang sebenarnya adalah tidak berasas dan berniat jahat. Dan sebarkan salah satu prinsip asas dalam Islam iaitu sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w. ialah orang-orang yang adil dan ‘keadilan’ mereka adalah berdasarkan kepada al-Quran itu sendiri.

Wallahu’alam.

*Dari buku: Saidina Mu`awiyah: Khalifah Rashid Yang Teraniya karangan Maulana Muhammad `Asri Yusuf

Jumaat, 18 Februari 2011

CURI DAN ROGOL : REMAJA DAH HILANG AKAL!!!

Tv hari-hari tayang cerita tentang pergaulan bebas.
Bab ceramah hanya disiarkan pada awal pagi dan lewat malam.
Ada la jugak pada hari-hari tertentu siar rancangan agama.
Tapi yang paling banyak cerita tentang cinta.
Tak cukup cerita dalam negara, bawak masuk pulak cerita dari seberang.
Ada jugak cerita yang dari mula hingga akhir dok tayang pangkal dada.
Kesan dan akibatnya?


KUALA LUMPUR: Pencuri setan. Itu ungkapan layak diberikan kepada seorang remaja berusia 14 tahun yang merogol seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun selepas menyelinap masuk ke rumah mangsa di sebuah flat di Kepong, di sini, kelmarin.

Difahamkan, suspek dipercayai masuk ke rumah itu untuk mencuri, namun berubah fikiran selepas melihat kanak-kanak itu tidur sendirian dalam sebuah bilik di rumah berkenaan sebelum merogolnya.


Dalam kejadian kira-kira jam 1 pagi itu, kanak-kanak terbabit tinggal sendirian kerana ibu bapanya berusia 30-an berniaga di bawah flat berkenaan.

Menurut sumber, sebaik menyelinap masuk ke rumah mangsa, suspek yang berkeliaran dalam kediaman itu dipercayai mencari barangan berharga kemudian melihat kanak-kanak perempuan itu tidur sebelum merogolnya.


Beliau berkata, mangsa kemudian turun menemui ibu bapanya dalam keadaan menangis kerana sakit pada kemaluannya.


“Ibunya terkejut sebaik dimaklumkan kejadian terbabit. Pemeriksaan lanjut pasangan suami isteri itu mendapati kemaluan mangsa mengalami pendarahan teruk.

“Pasangan itu segera membawa anaknya ke hospital untuk diberikan rawatan,” katanya.


Sehubungan itu, mangsa membuat laporan di Balai Polis Setapak, di sini, untuk siasatan dan tindakan lanjut.

Difahamkan, remaja terbabit diberkas polis di rumahnya yang juga berhampiran rumah mangsa dan akan direman lima hari bagi membantu siasatan.


Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan (KK).


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu, namun enggan mengulas lanjut.
sumber : SINI

Rabu, 16 Februari 2011

BILA ANWAR IBRAHIM TERSENYUM..Mesti ada apa-apa tu?
lain macam je..
Bukan apa, takut ada yang susah hati..
Agak-agak Dato' Seri boleh lepas ke?
cerita lanjut : sini

Selasa, 15 Februari 2011

YANG KITA TAK SUKA PUN KENA TERIMA PAKAI!

Realiti yang berlaku ialah bilamana sesuatu perkara yang dinyatakan oleh Nabi itu adalah suatu yang disukai maka ianya digunapakai. Tapi bila ianya perkara yang menyekat kepentingan dan kehendak hawa nafsu sendiri, lantas ramai yang menolaknya.

Menerima sebahagian dan menolak sebahagian yang lain. Menolak secara jelas lagi terang atau tersembunyi dan beragenda. Adakah ini menunjukkan keimanan kita yang sebenar? Adakah ini menunjukkan kecintaan dan kasih sayang kita pada Baginda?

Moga-moga kita segera menerima ketetapan Allah dan Rasulnya dan bersedia berubah demi Allah dan Rasulnya serta keyakinan kita tentang adanya hari kebangkitan.

Dengar Perutusan dan nasihat dari Perdana Menteri sempena Maulidur Rasul :

Rasulullah ikon terbaik: PM

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, keistimewaan sambutan Maulidur Rasul amat berkait rapat dengan keunggulan dan kemuliaan Rasulullah SAW dan beliau gembira ia masih terus disambut di Malaysia.

Beliau berkata, sirah gemilang Rasulullah SAW tidak dapat dinafikan oleh sesiapa pun dan sepanjang sejarah ketamadunan manusia, tidak ada insan sehebat dan sebegitu istimewa seperti Rasulullah SAW.

“Jika kekaguman ini diungkap dan diluahkan oleh tokoh-tokoh daripada kalangan umat Islam, ini sudah tentu tidaklah begitu menghairankan. Namun apa yang terjadi, seluruh sejarahwan yang ikhlas, mengakui dan menakjubi fakta emas ini.

“Bertepatan dengan tema Maulidur Rasul pada tahun ini iaitu 1Malaysia, 1Ummah, sudah tentulah Rasulullah SAW sebagai ikon terbaik semua umat manusia. Maka sirah Rasulullah SAW membuktikan bahawa baginda amat mengutamakan perpaduan antara umat yang berbilang kaum dan agama di Madinah,” katanya menerusi perutusan sempena sambutan Maulidur Rasul 1432 Hijrah esok di laman blognya.

Menurutnya, justeru, kekuatan berpaksikan perpaduan itu menjadi rencah utama membawa transformasi murni kepada umat Islam di negara ini.

“Mesej ini perlu dihayati dan disebarkan kepada seluruh dunia Islam. Dalam era globalisasi ini, apa sahaja krisis yang berlaku di negara lain, akan dirasai impaknya oleh negara kita. Lihat sahaja, apa yang terjadi di Mesir, telah turut memberi kesan langsung kepada 11,000 pelajar dan rakyat kita di sana. Bagi memastikan aset muda dan bakal pewaris negara ini selamat, kerajaan telah menjalankan misi menyelamat dengan pantas dan berkesan.

“Meskipun berhadapan cabaran dan halangan, namun usaha membawa rakyat Malaysia keluar daripada Mesir tetap diteruskan. Tetapi malangnya, terdapat segelintir pihak yang cuba mempolitikkan misi yang murni ini. Namun ianya tidak menjadi halangan untuk kita meneruskan misi tersebut kerana yang pentingnya ialah memastikan keselamatan warga Malaysia di sana. Misi nasional ini turut mendapat dukungan pihak swasta, rakyat dan pihak negara Mesir serta Arab Saudi dengan satu semangat kerjasama yang amat tinggi. Inilah ajaran Islam yang sinarannya bersumber daripada cahaya yang diutus oleh Allah SWT, iaitu baginda Rasulullah SAW,” katanya.

Beliau mengajak rakyat menjadikan sambutan ini sebagai pemangkin melonjakkan transformasi negara secara holistik dalam semua bidang bagi melahirkan kekuatan 1 Ummah yang progresif.
Sumber : sinarharian

Ahad, 13 Februari 2011

PKR ATAU PAS YANG ANJURKAN? DEDAH JANGAN TAK DEDAH!!

Kena nyatakan secara jelas.
Siapa yang terlibat dalam penganjuran konsert tu.
Pas atau PKR atau DAP?
Kalau boleh buat demo...

Lagi satu bantahan tu kerana apa?
kerana agama atau kerana tarikh je?

Penduduk, Perkasa bantah tarikh konsert

PANTAI REMIS – Pemilihan tarikh penganjuran konsert Santai 60an pada 13 Februari depan tidak disenangi penduduk dan ahli Perkasa Cawangan Pantai Remis, di sini kerana dianggap tidak menghormati sambutan Maulidur Rasul yang jatuh pada 15 Februari.

Setiausaha Perkasa Cawangan Pantai Remis, Sabaruddin Murrad berkata, kebanyakan penduduk telah menyatakan rasa tidak puas hati kepada pihaknya mengenai pemilihan tarikh konsert itu.

Menurutnya, tarikh konsert itu dianggap tidak bersesuaian kerana menggambarkan sikap tidak menghormati sambutan bulan kelahiran Nabi Muhammad.

“Adalah “Kita tidak menghalang konsert itu diadakan namun seeloknya tarikh konsert itu ditunda ke satu bulan yang lain bagi menghormati semua pihak terutama penduduk di kawasan ini sendiri yang tidak bersetuju konsert diadakan pada tarikh berkenaan,” katanya.

Bagi seorang penduduk, Zainal Abidin Che Mat, 56, berkata, pihak penganjur sepatutnya lebih peka terhadap tarikh yang dipilih.

Menurutnya, pengisian sepanjang Maulidur Rasul ini sepatutnya diisi dengan pelbagai aktiviti yang menjurus aspek keagamaan.

“Kita minta mereka segera ubah tarikh konsert berkenaan dan tunda ke satu tarikh yang lebih sesuai, seeloknya tidak diadakan sepanjang Februari ini,” katanya.

Zainal berkata, meskipun maklum mengenai kos dan persediaan penganjuran konsert itu telah diatur, perubahan perlu dilakukan bagi memelihara sensitiviti masyarakat setempat.

Beliau berharap, pihak penganjur segera melakukan tindakan sewajarnya berikutan hampir majoriti penduduk telah menyatakan bantahan terhadap penganjuran konsert itu, di sini.
sumber : sini