Pengikut

Selasa, 3 November 2009

PENYAKIT TAK SEMBUH : UBAT HARAM?

Assalamualaikum.

Benda yg haram bila dah jadi darah daging, payah la nak bersihkan hati nurani,tubuh badan dari sifat2 mazmumah. Malahan penyakit pun tak sembuh2.

Nabi telah sebut,setiap penyakit ada ubatnya.kecuali tua @ mati. Soalnya adakah ubat yg sering kita dapatkan di hospital kerajaan, hospital swasta, klinik kerajaan, klinik swasta atau syarikat2 yg menjual ubat menyediakan ubat yg bebas 100% dari unsur yg haram?
Terutamanya kapsul yg diperbuat dari geletin BABI.
Itu sahajakah yg haram? tidak!!!bukan babi semata2, bahkan jika geletin dari binatang yg diharamkan kepada ummat islam dan juga yg binatang yg halal dimakan tapi tidak disembelih dengan kaedah syarak yg betul.maka hukumnya tetap sama.

Kerana nak mudah dan murah kita sering terlalai dalam masalah ini.Bagi sebahagian dari kita kesembuhan itu penting walau apa cara dan kaedah yg kita gunakan. Tolak tepi soal halal dan haram. Matlamat tidak menghalalkan cara.

Itu belum sebut soal barakah dalam kita berubat. Adakah ubat yg kita guna atau makan itu dibuat oleh tangan2 yg sering berwuduk atau tangan2 yg penuh dengan dosa dan noda?

Ada baiknya dan menjadi kewajipan kepada kita Ummat Islam supaya kembali kepada perawatan yg diamalkan oleh Rasulullah S.A.W dan ubat2 yg dibuat oleh tangan2 mereka yg tunduk pada Tuhan semesta Alam.

cuba baca berita ini : dipetik dari malaysiakini.com

Kira-kira 30 peratus daripada 100 produk kesihatan yang diuji di makmal Pusat Pengajian Sains Farmasi Universiti Sains Malaysia (USM) tidak halal kerana menggunakan gelatin kapsul ubat dari khinzir.

Dekan Pusat Pengajian berkenaan Prof Madya Dr Syed Azhar Syed Sulaiman (foto, kanan) berkata kesemua produk yang diuji sejak setahun lepas itu dihantar oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan pengeluar produk bagi mengenal pasti sumber gelatin yang mereka gunakan.

"Daripada 100 produk yang kita uji, sebanyak 30 peratus tidak halal dan menggunakan gelatin dari khinzir kerana ia lebih murah daripada gelatin lembu.Bagi yg ada kesedaran dan keinginan untuk melihat ruang Ummat Islam mendapatkan Ubat2 yg halal lagi baik,bolehlah menghubungi saya melalui email untk mendapatkan maklumat dan pendedahan tentang kehebatan perawatan Nabi Junjungan kita.Rawatan terbaik zaman berzaman. Boleh menjadi ahli seumur hidup. Sama2lah kita membantu saudara2 kita yg masih belum sedar dengan hal ini.

Email saya : wanzs12@yahoo.com


sekian. Wassalam

4 ulasan:

  1. What does "khinzir" mean in English?

    BalasPadam
  2. Khinzir is in Arabic, English is PIG.

    BalasPadam
  3. khinzir and babi is actually the same thing...but khinzir kdgrnnya lbih sopan dan beradab...tp jgn sampai kite nak bersopan sehingga menggunakan bahasa bukan di tempatnya...cth nak mention seorg tu gila babi, kita kate dia gila khinzir... janggal sungguh di pendengaran...tak gitu?

    BalasPadam