Pengikut

Sabtu, 11 Disember 2010

KALAU TAK MENCURI TAK TENANG HIDUPNYA?


Orang yang beriman dan sering mengerjakan amalan soleh akan sentiasa berusaha hari demi hari untuk merapatkan lagi hubungannya dengan Penciptanya.
Hari demi hari akan bertambah amalan dan bertambah baik kerja amalnya.
Jika tidak hati nuraninya akan gelisah. Wajahnya akan menampakkan kekecewaan bilamana ia tidak dapat memperbaiki amalannya..
Ketenangan dalam hidupnya turut dirasai dan dapat dinikmati oleh orang sekelilingnya.
Kehadirannya dinanti dan amat diharapkan.
Kehilangannya dirindui dan jasanya disebut didaratan dan dilautan.

Itu kalau orang yang beriman dan beramal soleh.
kalau macam cerita kat bawah nie apalah malang hidupnya :

LONDON - Sekali lagi, pencuri 'paling prolifik' di Britain akan menyambut perayaan Krismas di dalam penjara selepas didapati bersalah bagi kesalahan jenayahnya yang dilakukan buat kali ke-327.

Penjenayah, David Archer, 55, dilaporkan mula mencuri semasa berumur 10 tahun dan tabiat itu berterusan menjadi satu ketagihan sehingga dewasa.

Tempoh penjara yang telah dijalani Archer sepanjang 'kerjayanya' itu bersamaan dengan dua hukuman penjara seumur hidup di Britain.

Dia tidak dapat menyambut 15 daripada 16 perayaan Krismas sepanjang 16 tahun lalu bersama anak perempuannya kerana terpaksa meringkuk di dalam penjara.

Archer mengaku mencuri sebilah pisau cukur dan sebotol arak bernilai 20 pound (RM100) daripada sebuah pasar raya, kelmarin - hanya dua hari selepas dibebaskan dari penjara atas kesalahan melanggar perintah kelakuan antisosial.

Archer yang telah menghabiskan 30 tahun hidupnya dalam penjara pernah disabitkan bersalah atas 252 kesalahan termasuk mencuri kotak derma semasa perayaan Krismas.
Ceritanya dari sini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan