Pengikut

Ahad, 29 April 2012

BERSIH : SEDIH, KAGUM DAN TIDAK MELATAH

Sesiapa yang pernah kena penangan bom asap, pasti tahu, betapa air mata tak mampu lagi ditahan-tahan.Ia akan meleleh semahu-mahunya. Pedihnya sukar digambarkan.Ini cerita kesedihan seorang Menteri melihat apa yang telah berlaku :

KUALA LUMPUR - Polis telah menjalankan tugas secara profesional dalam menangani perhimpunan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) disokong pembangkang yang bertukar menjadi luar kawalan di sekitar Dataran Merdeka di sini hari ini.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, beliau berasa kagum dan bangga dengan polis yang tidak mudah melatah dengan provokasi yang dilakukan kira-kira 20,000 peserta perhimpunan itu.
"Saya sedih dengan apa yang berlaku hari ini, penganjur menjanjikan perhimpunan aman sebaliknya bertukar menjadi tidak terkawal walaupun kerajaan sedaya upaya memberi kebenaran untuk rakyat berkumpul secara aman di tempat yang
disyorkan.
"Mereka masih berdegil ingin mengadakan di Dataran Merdeka," katanya kepada pemberita di sini.
Beliau mengulas kejayaan polis menghalang percubaan peserta perhimpunan haram itu menceroboh Dataran Merdeka dengan merempuh penghalang dan kawat berduri dipasang selepas Mahkamah Majistet mengisytiharkan dataran itu sebagai kawasan larangan mulai semalam hingga 1 Mei.
Hishammuddin kesal dengan pihak penganjur dan peserta yang sanggup memperjudikan keselamatan umum demi kepentingan minoriti seperti mereka.
Katanya, peserta perhimpunan itu perlu 'membayar balik setimpal' apa yang mereka lakukan iaitu menggadaikan keselamatan majoriti orang awam demi menyuarakan hak asasi mereka.
"Saya sedih dengan usaha transformasi kerajaan yang cuba kita bawa, seperti menghapuskan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) dan mewujudkan Akta Perhimpunan Aman, tetapi telah dieksploitasi oleh pihak tidak bertanggungjawab dengan
mengambil kesempatan mengajak rakyat berdemonstrasi dan mengancam keselamatan awam," katanya.
"Perkara mengenai orang ramai perlu lihat secara teliti, apa yang cuba penganjur katakan perhimpunan ini adalah aman tetapi tidak aman," katanya.
Hishammuddin berkata, bukan perkara mudah bagi kerajaan untuk mencapai keseimbangan antara hak asasi manusia dengan menjaga keamanan negara.
Beliau berkata, perhimpunan hari ini tidak menjejaskan keselamatan dan kepentingan awam di negara ini dan yakin dengan kemampuan polis menjaga keselamatan awam. - Bernama
COPY KAT SINI
sumber gambar kat SINI

1 ulasan:

 1. ANJING2 BUAT KACAU MANA NAK AMAN...
  ANJING2 MENANGKAP DAN MENYEPAK PESERTA MANA TAK MARAH....

  INGAT KAWAN2....
  INI PENGAJARAN BAGI KITA....
  INI DH KALI KE-3 KITA DIBAHAM
  LAIN KALI, KALAU ANJING2 NI CUBA MENYERANG, KITA RAMAI2 COUNTER ATTACK ANJING NI BALIK. JGN JADI MANUSIA YANG PENYERAH. KITA BUKAN LEMBU YG MUDAH DI BAHAM OLEH ANJING2 LIAR. LEMBU2 PUN KALAU DIA COUNTER ATTACK BALIK ANJING2 LIAR NI, AKAN CABUT LARI ANJING2 LIAR NI.

  INGAT JANGAN JADI MANGSA PADA PEMANGSA.
  LIHAT BETAPA RAMAI RAKAN2 KITA YANG DIPIJAK, DITENDANG, DITAMPAR HINGGA ADA YANG PARAH DI BELASAH OLEH ANJING2 LIAR NI.

  SEKALI LAGI AKU INGATKAN..
  JIKA MEREKA MENYERANG, KITA RAMAI SERANG MEREKA BALIK. INILAH PERJUANGAN...

  BalasPadam