Pengikut

Sabtu, 24 Mac 2012

TELANJUR HANYA SEKALI...

Setelah telanjur kerana tidak sedar dan bukan atas kerelaan..
Apa jalan penyelesaiannya?

SAYA mempunyai masalah dan memerlukan pendapat Dr supaya dapat memberi jalan penyelesaian dari segi Islam dan psikologi.

Saya berumur 30 tahun dan mempunyai tiga anak. Kini saya dalam proses menuntut fasakh. Perkahwinan kami penuh dugaan ditambah dengan sikap suami yang banyak melakukan perkara kurang baik.

Malah saya juga bukan manusia yang baik, tetapi mengharapkan bimbingan dan perlindungan darinya. Di sebabkan dia tidak lagi bertanggungjawab, saya minta dilepaskan secara baik namun dia enggan.

Kemudian saya memohon fasakh bagi menuntut keadilan diri saya sejak 2010.

Selepas mengetahui saya memohon fasakh, suami mula bermusuh dengan saya dan anak-anak.

Buat pengetahuan Dr, saya tinggal bersama keluarga. Jadi suami sewenang-wenangnya tidak pulang ke rumah.

Saya reda apa yang berlaku. Masalah saya kini bukan mengenai perkahwinan tetapi diri saya. Tahun lepas saya terlanjur dengan teman perniagaan saya.

Saya tidak sedar apa yang berlaku dan ia hanya berlaku sekali. Demi Allah, bukan atas kerelaan saya, tetapi saya seakan tidak dapat menolak.

Walau sesal bagaimana sekali pun, hati saya tetap tidak tenang. Saya tertekan dan menangis seakan ada beban dalam hati saya yang amat berat tapi tidak dapat saya lepaskan.

Berdepan dengan anak, saya sebenarnya tidak layak menjadi ibu mereka. Benarkah hukuman untuk orang seperti saya adalah rejam sampai mati?

Saya amat takut dengan hukuman sebegitu dan saya harap masih ada jalan untuk saya tebus perbuatan saya.

POHON TAUBAT,
Johor
PERTAMANYA permohonan isteri kepada mahkamah untuk memohon perceraian secara fasakh dengan mengemukakan alasan-alasan yang dibenarkan syarak diterima dalam Islam.

Islam tidak ingin seseorang isteri teraniaya dalam perkahwinan yang tidak mencapai tujuan yang sebenarnya, iaitu mewujudkan suasana tenang dan kasih sayang dalam bentuk luaran serta dalaman kepada pasangan masing-masing.

Kedua, proses yang panjang dan memakan masa serta tindakan negatif suami menyebabkan berlaku perkara lain bertentangan dengan ajaran Islam.

Lantaran itu, usaha perlu diambil supaya kes seperti ini dipercepatkan tanpa menyebabkan berlaku kecuaian daripada mana-mana pihak.

Dalam keadaan sekarang, kedua-dua suami dan isteri juga perlu mengawal perasaan masing-masing. Setiap kita hendaklah menjaga diri supaya tidak terjerumus dalam hubungan luar nikah termasuk zina.

Sememangnya hukuman rejam hingga mati dikenakan bagi pasangan yang sudah berkahwin dalam Islam apabila sabit kesalahan itu.

Islam melihat ia sebagai jenayah sosial yang serius hingga tidak layak hidup di dunia kerana ia sejelek-jelek perbuatan manusia terhadap larangan Allah.

Adanya hukuman berkenaan, pasangan yang berzina tidak dihukum di akhirat supaya menjadi teladan kepada masyarakat umum mengenai nilai baik wajib dipegang masyarakat Islam.

Bagaimanapun, buat masa sekarang puan hendaklah bertaubat kepada Allah dengan sebenar-benar taubat. Puan hendaklah berazam untuk tidak mengulangi perbuatan zina lagi kerana ia sangat keji di sisi Allah, masyarakat dan diri sendiri.

Seterusnya jangan dibiarkan nafsu menguasai diri. Perbuatan jahat itu hendaklah disembunyikan supaya tidak terdedah di samping mengharapkan keampunan dan rahmat Allah
SUMBER :SINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan