Pengikut

Khamis, 16 Februari 2012

SAPA YANG TAK TAHAN NAK KAWIN KENA TAU NI..

Bila dah ada kemampuan, kena bersegeralah mendirikan rumah tangga.
Supaya terpelihara diri dari ancaman nafsu syahwat yang tidak kena pada tempatnya.
Sebelum itu kenalah tahu hukum hakam berkenaan nikah khawin.
Antaranya soal hukum memakai inai, yang sering diabaikan oleh sebilangan besar dari kita.
Tentang aurat semua dah sedia maklum. Cuma nak ikut atau engkar.

Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak

Keputusan:
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.

  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.

  3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.

SUMBER : SINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan